Skořice kůra

29.11.2016

 

Skořice patří mezi oblíbené koření, které je zároveň i lékem. V kuchyni se bez skořice prakticky neobejdeme, zejména pak při pečení nebo přípravě sladkých pokrmů. Má specifickou chuť i aroma. Málokdo však tuší, že skořice nám pomáhá spalovat tuky a již staří Řekové ji považovali za zázračné koření. Přírodní medicína považuje skořici za blahodárný lék, který je zároveň velice chutný.

Odkud se vzala?

Ze skořice používáme především kůru, která pochází ze stálozeleného stromu skořicovníku, jež roste na Srí Lance (Cejlon). Kůra se suší a zabaluje do takzvaných svitků. Plantáže skořicovníku můžeme najít také na Jávě, v Thajsku a v Indii. První úroda se obvykle sklízí po 2 až 3 letech stáří stromu. Kvalitní skořice by měla mít typickou červeno-žluto-hnědou barvu, důležitá je také pružnost a specifická vůně.

Skořice je již po několik tisíciletí používána jako přírodní lék k léčbě mnoha různých neduhů, skvělá je také jako prevence.

Skořice jako lék

Skořice má své důležité postavení také v alternativní medicíně. V posledních letech se o ní hovoří jako o léku, jehož účinky jsou spojené s potlačováním tvorby rakovinového bujení. Dále má skvělé účinky v boji proti cukrovce. Odborníci poukazují na to, že skořice pomáhá snižovat hladinu vysokého cukru.

Velmi významných účinků dosahuje skořice v oblasti hubnutí a redukčních diet. Dietologové poukazují na to, že skořice přispívá k detoxikaci organismu a zlepšuje trávení. Hlavním účinkem skořice je, že tělo snadněji spaluje glukózu místo toho, aby ji metabolizovalo na zásoby tuku. Právě díky skořici se budete cítit plni energie.

Obecně lze skořici připsat tyto blahodárné účinky:

  • Zlepšuje trávení

  • Pomáhá při nevolnostech

  • Odstraňuje bolesti svalů

  • Pomáhá v boji proti celulitidě

  • Snižuje cholesterol

  • Zmírňuje menstruační potíže

Jak konzumovat skořici

Aby byla skořice dostatečně účinná, měli bychom ji zkonzumovat alespoň 2 čajové lžičky denně. Můžeme ji přidávat do různých jídel i nápojů. Velmi chutný je čas se skořicí nebo káva. Skořici lze přidat do jogurtu a do různých sladkých jídel.

 

 

YTAxY