Quinoa – vzácný poklad nejen Inků

23.02.2017

Quinoa neboli merlík čilský

 

Čím dál tím více lidí se zajímá o zdravou stravu, záleží jim na tom, jaké potraviny konzumují a jaký to má dopad pro jejich tělo. To je samozřejmě správně. Pokud chceme jíst zdravě, určitě je prospěšné zařadit do jídelníčku quinou. Tato rostlina pochází z Jižní Ameriky. Ačkoliv se nejedná o klasickou obilovinu, její semena se stejným způsobem tradičně využívala. Mlela se z nich mouka, vařily kaše anebo sloužila k zahuštění polévek. Nyní je běžně pěstována v Bolívii, Kolumbii, Ekvádoru, Peru a Chile.

 

Na výběr máte tři druhy

 

Pokud chcete vyzkoušet quinou, můžete si vybrat hned ze tří druhů. Nejběžnější je bílá, má jemnou chuť, máslovou, je podobná bílé rýži. Červená quinoa chutná po oříšcích, je křupavější. Černá má nejvýraznější chuť a je nejvíce křupavá.

 

Vláknina a bílkoviny

 

V této potravině najdeme mnoho vlákniny. Ta zvyšuje pohyblivost střev, čímž nám pomáhá spalovat tuky a vstřebávat důležité látky. Quinoa pomáhá snížit riziko rakoviny prsu a slouží jako prevence žlučových kamenů. Pomáhá z těla vylučovat toxiny. Vyznačuje se vysokým obsahem rostlinných bílkovin, přispívá tak k růstu svalů a pomáhá regenerovat poškozené tkáně. Quinoa obsahuje vápník, její konzumace tak posiluje naše kosti. Přispívá k lepšímu spánku, zvyšuje plodnost a posiluje činnost nervové soustavy. Slouží jako lék na migrénu a prospívá ledvinám.

 

Tipy na přípravu

 

Před vařením je dobré namočit quinou na 5-10 minut do studené vody, aby se zbavila případné hořkosti. Vařte quinou raději ve vývaru než ve vodě, dodá jí to lepší chuť. Je výborná naslano i nasladko. Můžete ji použít jako přílohu k masu místo rýže či kuskusu, je z ní výborná kaše na sladký i slaný způsob. Quinou je vhodné přidat do ovocných i zeleninových salátů. Je z ní skvělé rizoto se sušenými rajčaty, bazalkou či jinou bylinkou a parmazánem.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

OGE1Nz