Prospěšnost kefíru a fermentovaných potravin

09.03.2017

Kvašení neboli fermentace, je chemický proces, který zjednoduší látky obsažené v potravinách. Tím pádem nejenom prodlouží trvanlivost takové potraviny, ale navíc výrazně zvýší její výživovou hodnotu. Fermentované potraviny prokazatelně patří k tomu nejzdravějšímu, co si můžete dopřát. Co tedy vlastně mezi fermentované potraviny řadíme a k čemu jsou dobré?

Kefír – opravdový mléčný král

Králem mezi všemi kvašenými potravinami je kefír. Tradiční mléčný nápoj z okolí Kavkazu vzniká tak, že se v mléku nechá působit takzvané kefírové zrno. Díky němu mléko zkvasí a vytvoří hustou směs s výraznou chutí. Kvalitní kefír dostane do vašeho těla mnohem více účinných látek než jogurt, přestože jsou si obě potraviny v podstatě velmi podobné. Kefír prospěje vašim kostem a spolehlivě srovná i vaše zažívací potíže. Navíc si ho mohou dopřát i osoby s intolerancí laktózy.

Jogurtem také nic nezkazíte

U mléčných výrobků ještě chvíli zůstaneme. Už jsme zmínili jogurt, který je velmi podobný dříve zmíněnému kefíru. Vzniká tak, že se nechá zkvasit mléko se skupinou prospěšných bakterií. Tak vzniká oblíbená hustá bílá pochoutka, která se spolehlivě vypořádá s problémy s vaším zažíváním a díky vysokému obsahu vápníku podpoří i vaše kosti. Pokud máte možnost, podívejte se po řeckém jogurtu a vyzkoušejte ho. Je sice dražší, ale výrazně výživnější a prospěšnější než jogurt klasický.

I kysané zelí nakopne organismus

Možná byste to netipovali, ale dokonce i tradiční kysané zelí vám může ze zdravotního hlediska hodně pomoct. Je totiž plné vitamínů, ale také stopových prvků jako je sodík nebo mangan. Má navíc silné antioxidační účinky, takže příjemně pročistí vaše tělo. Ovšem pozor, musí být nepasterizované, jinak se jeho příznivé účinky vytrácí.

Kvalitní kvašená zelenina

Oblíbená pochoutka, které se anglicky říká pickles, může mít nejrůznější podoby. Může jít nejen o okurky, ale také o řepu, cibuli nebo třeba mrkev. Takto zpracovaná zelenina vás sice tak nezasytí, protože obsahuje jen málo kalorií. Na stranu druhou ale nabije vaše tělo vitamíny C, B, K, ale také třeba draslíkem.

 

NTAyZjM