Proč nejíst vepřové a hovězí maso

06.03.2017

Vepřové a hovězí maso tvoří podstatnou část jídelníčku většiny Čechů. Oba druhy masa, které souhrnně označujeme jako maso červené, však mohou v našem těle napáchat víc škody než užitku. Tedy za předpokladu, že to s ním výrazně přeženeme. Proč? Je totiž prokázána přímá návaznost mezi konzumací tohoto masa a vznikem některých onemocnění.

Jedli ho i naši předci. Tak proč ne my?

I kdysi přece lidé jedli maso, a neměli žádné zdravotní problémy. I to by se dalo namítat. Je však nutné vzít v úvahu, že v minulosti bylo maso nikoli běžně dostupným produktem, ale spíše nadstandardní potravinou. Nekonzumovalo se tedy tak často. Vlastní prase nebo dokonce krávu měl málokdo. Diskutabilní jsou také současné metody chovu. Byť se výrobci masných produktů bijí do prsou, že nic podobného nedělají, je jasné, že zvířata jsou nejrůznějšími způsoby dokrmována, aby rychleji dorostla. Krom hormonů jim mohou být aplikována také antibiotika a další látky, které pak z masa přecházejí rovnou do našeho organismu.

Prokazatelné spojení s rakovinou

Poslední lékařské výzkumy uvádí, že existuje přímé spojení mezi konzumací červeného masa a vznikem různých druhů rakoviny v našem těle. Dokonce se uvádí, že už i stogramová porce dokáže zvýšit riziko propuknutí rakoviny až o deset procent. V případě masných produktů, jako jsou párky, salámy a paštiky, je to dokonce dvacet procent. A to už rozhodně není zanedbatelné číslo.

Není v tom jenom rakovina

Červené maso je také nevyhnutelně spojené s dalšími onemocněními, zejména oběhového systému. U lidí, kteří to s vepřovým či hovězím přehánějí, se tak často objevuje třeba infarkt myokardu. Problém je však často i v nesprávné přípravě. Maso připravíme nezdravým způsobem, a tím riziko propuknutí některé z nemocí ještě zvyšujeme.

Nezatracujme červené maso úplně

Každá mince má dvě strany, a kde se řekne A, tam se musí říct i B. Pravdou je, že červené maso obsahuje také velké množství příznivých látek. Najdeme v něm zejména hodně železa. Vyřadit ho z jídelníčku úplně tedy není zrovna nejlepší nápad. Omezte ale jeho množství a soustřeďte se na správnou a zdravou přípravu masa.

Autor: celostniporadna.cz

 

 

NGMxODY1