Strava pro správný úsudek
Existují potraviny, které dovedou udržet náš mozek ve výborné kondici. Pokud je do jídelníčku zařadíme ve větší míře, mohou nás skutečně ochránit před zapomínáním a zaručit nám správný úsudek.
Vlašské ořechy chrání psychiku
Jednou z takových potravin jsou vlašské ořechy, které pomáhají rozvoji dětského mozku a u dospělých jedinců pozitivně ovlivňují psychiku jako celek. Zlepšují paměť i koordinaci pohybů, kromě zdravých osob se doporučují také těm, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. To vše díky omega-3-mastným kyselinám, které najdeme také v sardinkách a lososu. Konzumace ryb přispívá ke snížení rizika demence, ke zlepšení soustředění i paměti.
Lesní plody zpomalují stárnutí
Pokud budeme konzumovat dostatek borůvek, jahod a malin, zpomalíme přírozený úbytek paměti a soustředění. Ananas, broskve a grepy mají podobné účinky. Kofein obsažený především v kávě je dobrým stimulantem mozku, navíc se jedná o antioxidant, který pomáhá udržet mozek ve zdraví a chrání nás před vznikem depresí. Na antioxidanty je bohatá také čokoláda. Obsahuje flavonidy, které zlepšují průtok krve mozkem a tím jej udržují ve výborné kondici.
Vaječné žloutky pro dobrou paměť
Obilné klíčky a vaječné žloutky nás chrání před výpadky paměti. Konzumace špenátu zase brání úbytku kognitivních schopností. Olivový olej obsahuje mastné kyseliny omega-9, díky kterým dokážeme výrazně zpomalit stárnutí mozku. Brokolice a květák posilují paměť a zlepšují schopnost učit se. Kari obsahuje kurkumu, která je bohatá na antioxidant, který příznivě působí na zpomalování Alzheimerovy choroby. Celer zlepšuje paměť a červené maso přispívá ke zdravému fungování mozku. Antistresové účinky mají některé bylinky, například třezalka, kozlík, meduňka, máta a chmel.
Autor: celostniporadna.cz