Potraviny pro náš mozek

27.02.2017

 

Strava pro správný úsudek

 

Existují potraviny, které dovedou udržet náš mozek ve výborné kondici. Pokud je do jídelníčku zařadíme ve větší míře, mohou nás skutečně ochránit před zapomínáním a zaručit nám správný úsudek.

 

Vlašské ořechy chrání psychiku

 

Jednou z takových potravin jsou vlašské ořechy, které pomáhají rozvoji dětského mozku a u dospělých jedinců pozitivně ovlivňují psychiku jako celek. Zlepšují paměť i koordinaci pohybů, kromě zdravých osob se doporučují také těm, kteří trpí Alzheimerovou chorobou. To vše díky omega-3-mastným kyselinám, které najdeme také v sardinkách a lososu. Konzumace ryb přispívá ke snížení rizika demence, ke zlepšení soustředění i paměti.

 

Lesní plody zpomalují stárnutí

 

Pokud budeme konzumovat dostatek borůvek, jahod a malin, zpomalíme přírozený úbytek paměti a soustředění. Ananas, broskve a grepy mají podobné účinky. Kofein obsažený především v kávě je dobrým stimulantem mozku, navíc se jedná o antioxidant, který pomáhá udržet mozek ve zdraví a chrání nás před vznikem depresí. Na antioxidanty je bohatá také čokoláda. Obsahuje flavonidy, které zlepšují průtok krve mozkem a tím jej udržují ve výborné kondici.

 

Vaječné žloutky pro dobrou paměť

 

Obilné klíčky a vaječné žloutky nás chrání před výpadky paměti. Konzumace špenátu zase brání úbytku kognitivních schopností. Olivový olej obsahuje mastné kyseliny omega-9, díky kterým dokážeme výrazně zpomalit stárnutí mozku. Brokolice a květák posilují paměť a zlepšují schopnost učit se. Kari obsahuje kurkumu, která je bohatá na antioxidant, který příznivě působí na zpomalování Alzheimerovy choroby. Celer zlepšuje paměť a červené maso přispívá ke zdravému fungování mozku. Antistresové účinky mají některé bylinky, například třezalka, kozlík, meduňka, máta a chmel.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

MmVjOWZ