Pohanka jako návrat k dávno známému

09.03.2017

V minulosti tvořila pohanka významnou část potravy našich předků. Postupně její význam upadal, a i sama pohanka tak trochu upadla v zapomnění. Neznamená to však, že by ztratila něco ze svých unikátních vlastností, kterými dokáže pozitivně nakopnout naše tělo. V posledních letech se vrací do módy a my vám dnes řekneme, proč tomu tak je.

To nejlepší pro vaše žíly

Pohanka je tím nejspolehlivějším přírodním zdrojem minerálu zvaného rutin, který dokáže podporovat vaše cévy a celkově celý oběhový systém. Podstatné je, že dokáže řešit i následné již vzniklé problémy, například křečové žíly nebo hemeroidy. Dokáže si poradit také s krvácením z dásní či nosu. Navíc podporuje celkové prokrvení vašeho organismu a tím vás udrží v dobré kondici.

Ani trávení nepřijde na zmar

Rutin nemá pozitivní vliv pouze na vaše žíly, tepny a cévy. Sám o sobě je poměrně silným antioxidantem, takže dokáže ve vašem těle vázat škodliviny a pomáhat je odvádět z těla ven. Dokáže na sebe dokonce navázat i špatný cholesterol a snížit tak jeho hladinu v krevním oběhu. Tím pádem je pohanka vhodnou prevencí proti vzniku infarktu a dalších srdečních potíží.

Pohanka na sto způsobů

Tato surovina se dá připravit v nespočetně různých variací. Nejčastěji se používá jako příloha k hlavnímu jídlu, kdy se oloupaná pohanka lehce osmaží a poté podává. Ale velmi oblíbenou variantou je také pohanková kaše, která se dá připravit na sladký i slaný způsob. Často se můžeme setkat také s pohankovou moukou, nebo dokonce i těstovinami.

Stopka pro nepříjemné opary?

Nelze tvrdit, že by pohanka byla zázračnou prevencí proti těmto onemocněním, ale přece jen má výrazný vliv na boj proti herpetickým virům, které je způsobují. To je možné díky lysinu, který je v ní obsažen až čtyřikrát více než v jiných obilovinách. A protože neobsahuje lepek, je vhodná i pro osoby s celiakií neboli intolerancí lepku.

 

ODIyYWJjZ