Paprika je zelenina, která byla do Evropy zatažena v období po objevení Ameriky, tedy zhruba v šestnáctém století. Začalo se jí dařit i v našich podmínkách a mnohé národy jí už doslova adoptovaly jako svou domácí potravinu. Mohou za to nejenom její dobré chuťové vlastnosti, ale i prokazatelně zdravý vliv na naše tělo. Každá z barevných variant má však trochu jiné účinky, jak se také dá samozřejmě čekat.
Červená je zelenou pro pobyt na sluníčku
Červená paprika je velmi bohatým zdrojem beta karotenu, který se stará o správný stav naší kůže a zajišťuje její ochranu při vystavení slunečnímu záření, a to zejména v létě. Stačí sníst vlastně pouze 150 gramů červené papriky a dostanete do svého těla celou doporučenou denní dávku beta karotenu. Červená paprika také působí jako skvělá přírodní ochrana pro váš kardiovaskulární systém.
Zelená paprika pro vaše nervy
Zelená paprika je známá tím, že obsahuje velké množství kyseliny listové. Ta dokáže udělat téměř zázraky s vaším nervovým systémem, který velmi účinně posiluje. Má také mimořádně zklidňující účinky. Její konzumaci lze doporučit těhotným ženám, protože kyselina listová v ní obsažená se umí příznivě podepsat na rozvoji nervové soustavy plodu. A o to přeci jde nastávajícím maminkám především, ne?
Žlutá opravdu odfiltruje šeď
Třetím nejznámějším druhem je žlutá paprika, která je plná vitamínu E a antioxidantů, které příznivě ovlivňují naše oči a zrak. Ačkoliv to není stoprocentní, je prokázáno, že antioxidanty a látky obsažené ve žluté paprice mohou být velmi dobrou prevencí proti vzniku šedého zákalu a dalších nepříjemných očních onemocnění.
Vskutku nekonečné možnosti využití
Papriku můžete využít ve svém jídelníčku na tolik způsobů, že se nikdy neomrzí. Dá se jíst i syrová, i když každému její chuť nemusí vyhovovat. Je také oblíbenou přísadou do salátů. Využití najde i v teplé kuchyni – třeba Maďaři si na paprice postavili celý koncept svojí národní kuchyně.
Autor: celostniporadna.cz