Oregano pochází ze Středomoří
Tato bylinka, jejíž chuť jistě velmi dobře znáte, pochází z oblasti Středomoří. Ke kulinářským účelům je využívána již mnoho staletí. Může dosahovat výšky až 90 cm, vyznačuje se tmavě zelenými listy, které jsou dlouhé až tři centimetry. K výrobě oregánového oleje slouží listy a květy druhu s latinským označením Origanum vulgare. Olej z oregana je účinný v boji proti bakteriím Staphylococcus a působí jako jedno z nejúčinnějších přírodních antibiotik, příznivě ovlivňuje činnost trávícího traktu a tiší bolest.
Pomůže při zažívacích problémech a podpoří imunitu
Oregánový olej má příznivé účinky v léčbě vředů, otrav jídel a bakteriálních infekcí. Zvyšuje množství enzymů, které jsou nezbytné pro správné trávení. Oregánový olej podporuje obranný mechanismus proti nachlazení. Při akutních bolestech v krku pomohou již tři kapky oregánového oleje zamíchané například do šťávy z čerstvě vylisovaných pomerančů. Má sedativní účinky a uklidní bolavé průdušky či plíce. Zmírňuje také alergické reakce.
Oregánový olej jako úleva od bolesti
Můžeme jej využít k úlevě od bolesti svalů či kloubů, vyznačuje se zahřívacími vlastnostmi, které přispívají k těmto zklidňujícím účinkům. V tomto případě se aplikuje zevně a je vhodné jej smíchat s jiným olejem, samotný by mohl způsobit podráždění pokožky. Oregánový olej obsahuje také antibakteriální, antivirové a protiplísňové látky, jeho účinky se výrazně projevují při úlevě od bolesti zubů.
Pro zdravé srdce a cévy
Oregánový olej patří k významným zdrojům draslíku, který je důležitou složkou tělních tekutin a pomáhá kontrolovat srdeční frekvenci a krevní tlak. V oregánovém oleji jsou zastoupeny antioxidanty, které pomáhají předcházet oxidačnímu stresu a srdečním chorobám.
Autor: celostniporadna.cz