Nadbytek vepřového masa ve stravě není v pořádku

09.02.2017

 

Škodlivost vepřového masa, právě to by mělo být v českém jídelníčku jedno z těch nejhlavnějších témat. V malém množství prospěšné, ve velkém množství opravdu nevhodné pro celé tělo. Příliš mnoho masa, příliš mnoho živočišných bílkovin a tuků, to nesvědčí žádnému organismu. Nezapomínejme, že člověk je sice od přírody všežravec – ale všeho s mírou! Vysoká spotřeba červeného masa je u nás dokonce jedním z nejčastějších faktorů vzniku rakoviny.

Nejhorší práci odvede tučné a uzené maso

Salámy, některé šunky a především konzervy. Právě zde je škodlivost vepřového masa skoro na maximu možného. Neznamená to však, že bychom měli s masem nadobro skoncovat. Pokud máme nabídku libového drůbežího nebo rybího masa, byla by to naopak škoda. Tyto druhy masa se hodí svým složením kupříkladu i k dietě. Hodí se dodat, že například Japonci, kteří snědí v průměru takřka osmdesát kilo ryb za rok, netrpí civilizačními chorobami ani zdaleka tolik jako my. V Japonsku je naprosto minimální výskyt cévních a srdečních onemocnění, více než desetkrát nižší než u nás!

Tučné maso je odpovědné za civilizační choroby

Rakovina tlustého střeva nebo konečníku, ateroskleróza, infarkt myokardu. To je jen několik zástupců civilizačních chorob, které způsobuje až příliš velká porce vepřového masa na talíři. Cholesterol, nadměrné množství živočišných bílkovin a samozřejmě také tuků. Škodlivost vepřového masa tkví právě v jeho složení. Podle některých lékařských studií je vysoký příjem červeného masa v potravě podobně škodlivý, jako kouření cigaret.

Slanina, párky a salámy – máloco je horšího

Nemluvíme o vepřové panence, která je v podstatě libovým kusem masa – a čas od času si ji můžeme bez problémů dopřávat. Mnohem horší jsou nejrůznější salámy, párky a plátky tučné slaniny. Ty jsou zvláště v českých poměrech stále velmi oblíbené, ačkoliv by tomu v zájmu zdraví většiny z nás mělo být spíše naopak. Rybí maso by mělo dostat zelenou, dlouhodobě jej ve stravě přijímáme nedostatek! Totéž platí o ovoci a zelenině, ale to už je jiný příběh…

 

 

 

Autor: celostniporadna.cz

 

 

 
ZWIxNTQ