Můžeme čokoládou léčit deprese?

30.12.2016

Jen málokdo může říci, že mu čokoláda nechutná. Většina z nás na ní více či méně často hřešíme. Je to totiž tak skvělý pocit nechat si rozplynout v ústech kvalitní čokoládu. Není tedy divu, že když jsme ve stresu, sáhneme právě po ní. Zvýšená spotřeba čokolády přichází při zkouškách ve škole či jiných psychicky náročných obdobích. Jak je dobře známo, čokoláda dokáže zklidnit nervy a zlepšit náladu.

Co je to stres?

Do stresu se dostaneme čas od času všichni. Každý jsme však jiný, proto se stres může projevovat různě. V krvi máme látku zvanou serotonin, která bývá označována jako hormon štěstí. Obecně můžeme stres popsat jako nepřiměřenou reakci na nadměrnou zátěž. Je to naprosto přirozené, ovšem každý z nás by se měl naučit se stresem alespoň trochu bojovat. Tím myslíme nějakou relaxaci, dělat občas věci, které jsou nám příjemné a baví nás. A jednou z nich je také pojídání čokolády. V malém množství rozhodně neškodí, naopak!

Kakao jako základ

Nejdůležitější složku čokolády tvoří kakao. Pokud chceme hovořit o čokoládě jako o zdravé pochutině, musí být připravena z dostatečně kvalitních kakaových bobů. Za blahodárnými účinky čokolády totiž stojí právě kakaové boby, ze kterých se čokoláda vyrábí. Obsahují mnoho cenných látek – vitamíny, hořčík, mangan, železo i zdravé tuky a kyseliny.

Obecně lze říci, že čím více kakaa čokoláda obsahuje, tím je pro naše zdraví přínosnější. Proto bychom se měli zajímat zejména o čokolády, které mají obsah kakaa nad 70 %. Klasické mléčné čokolády jsou totiž tvořeny kombinací kakaa a sušeného mléka. Obyčejné levné čokolády mnoho kvalitního kakaa skutečně neobsahují a o jejich přínosu pro naše zdraví by se dalo polemizovat. Opravdu kvalitní čokolády jsou sice dražší a nejsou tak sladké, na druhou stranu mají pro naše zdraví velký přínos a nesníme ji na posezení, což je vlastně také plus.

Proč je čokoláda antistresová?

Skutečnost, že je čokoláda účinným lékem proti stresu, to se ví již od pradávna. Už naši předkové dobře věděli, a to bez mnoha ověřených studií, že tabulka kvalitní čokolády zlepší náladu. Konzumací čokolády totiž ovlivňujeme funkci našeho mozku a zvyšujeme hladinu hned několika hormonů najednou. To znamená, že v krátké době se dostavuje pocit štěstí, uvolnění, potěšení a euforie. Pojďme si vyjmenovat ty nejznámější látky:

  • Serotonin je hormon, který působí na přenos nervových vzruchů mezi buňkami a jeho nedostatek má na svědomí vznik deprese
  • Dopamin je další významný hormon, který je důležitý pro to, abychom měli psychiku zcela v pořádku
  • Fenylethylamin podporuje zvýšení hladiny dopaminu a taká působí jako stimulující droga, často bývá označován jako droga zamilovaných
  • Anandamid zajišťuje vytoužení pocit blaha a štěstí

Z toho všeho vyplývá jediné, pravidelná konzumace kvalitní čokolády v rozumném množství vede k tomu, abychom se cítili klidnější a vyrovnaní. Pomáhá nám bojovat se stresem a celkově a být celkově šťastnější. A to je přeci mnohem lepší, než užívat nějaké „zázračné“ pilulky plné chemie.

A v neposlední řadě bychom měli zmínit také skutečnost, že čokoláda patří mezi oblíbené afrodiziakum. Podporuje chuť na sex a zintenzivňuje sexuální prožitky. Pokud tedy ještě doma nemáte alespoň 70 % čokoládu, je nejvyšší čas si ji pořídit a každá večer si dopřát jeden malý kousek „zdraví“ pro lepší náladu.

 Autor: celostniporadna.cz

ZjgwOG