Mléčné výrobky dalším strašákem ve světě potravin

02.02.2017

 

Stejně jako konzumaci potravin obsahujících lepek se poslední dobou dostává velké pozornosti všem potravinám vyrobeným z kravského mléka. Je to přinejmenším zvláštní, když je nám od dětských let neustále opakováno, jak je naprosto nezbytné, abychom konzumovali mléčné výrobky - obsahují vápník, spoustu minerálů a vitamínů a tudíž budeme mít zdravé kosti, zuby, zkrátka budeme krásní a fit. Proč je tomu tedy najednou jinak? Co se najednou tak změnilo? Jde o další módní hit ve zdravém stravování, nebo se toho o vlivu mléka na lidský organismus ví více než před několika lety?

 

Je to vůbec přirozené?

 

                Toto je jeden z nejběžnějších argumentů proti mléčným výrobkům – není to prostě „přirozené“. A má své opodstatnění, jelikož lidé jsou jedinými živočichy, kteří konzumují mléko i v dospělosti a navíc mléko od jiného živočišného druhu. Biologický účel kravského mléka je krmit rychle rostoucí tele. Ovšem lidé nejsou telata a v dospělosti již nepotřebují potraviny podporující růst a vývoj.

 

                Z evolučního hlediska není bezpodmínečně nutné, abychom pro podporu zdraví mléčné výrobky konzumovali. Například paleo strava mléko a výrobky z něj z jídelníčku vylučuje (s výjimkou kojenců). Na druhou stranu lidé z některých oblastí světa byli zvyklí jíst mléčné výrobky po tisíce let a existuje mnoho studií, které dokumentují přizpůsobení genů mléčné stravě.  Tato skutečnost, že někteří z nás jsou ke konzumaci mléčných výrobků geneticky „upraveni“ by mohl být vcelku přesvědčivý argument.

 

Laktózová intolerance

 

                Záměrně v předešlém textu uvádím, že pouze někteří z nás nemají s příjmem mléčných produktů problém. U ostatních je tomu právě naopak. Podle dostupných informací je téměř 75 % světové populace neschopno odbourávat laktózu v období dospělosti.

 

                Laktóza je disacharid obsažený v mléce, tzv. „mléčný cukr“. V období dětství produkuje naše tělo enzymy zvané laktázy, které jsou schopny laktózu štěpit na jednoduché cukry. Během dospívání ovšem metabolismus mnoha z nás tuto schopnost ztrácí. Lidé s intolerancí laktózy trpí zažívacími potížemi, nevolností, zvraceními, průjmy a dalšími nepříjemnými projevy.

 

Nutriční hodnoty

 

                Mléko obsahuje všechny proteiny, mastné kyseliny a stopové prvky potřebné k výživě člověka: vápník, vitamín D, B2, B12, A, B1, B6, draslík, fosfor, selen, zinek a hořčík. Samozřejmě existuje mnoho různých druhů mléka a mléčných výrobků. Ty s vysokým obsahem tuku, jako jsou např. sýry nebo máslo, mají složení živin oproti mléku značně odlišné. Složení živin, zejména tuků, se také liší v závislosti na tom, jaká strava a životní podmínky jsou chovaným kravám poskytovány.

 

                Složení mléčného tuku je ve skutečnosti velmi komplexní a skládá se ze stovek různých mastných kyselin. Mnohé z těchto mastných kyselin jsou biologicky aktivní a mohou mít velký vliv na naše zdraví. Krávy, které většinu života tráví na pastvinách a jejich strava je tedy velice bohatá na rostlinnou složku, mají ve svém mléce mnohem více omega-3 mastných kyselin a až o 50 % více konjugované kyseliny linolové. Dále je zde vyšší obsah vitamínů rozpustných v tucích, zejména vitamínu K2, živiny, která je nezbytně nutná pro regulaci metabolismu vápníku a tudíž je velmi prospěšná pro naše kosti, zuby a svaly.

 

                Buďte velmi obezřetní, co se nízkotučných mléčných výrobků týče. V těchto potravinách totiž vitamíny rozpustné v tucích nejsou přítomny, nebo pouze v minimálním množství, a bývají nahrazeny cukrem podporujícím chuťové vlastnosti, které jsou po eliminaci tuků znatelně ochuzeny.

 

Vím, co jím

 

                Přestože mají plnotučné mléčné výrobky poměrně vysoký obsah kalorií, jejich konzumace je skutečně spojena se sníženým rizikem obezity. Několik studií tento fakt s naprostou jistotou potvrzuje. Stejně tak i pozitivní vliv konzumace mléčného tuku v prevenci proti cukrovce. Kvašené mléčné výrobky, jako jsou jogurty a kefíry, jsou ještě vhodnější variantou. Obsahují kromě výše zmíněných nutričních látek také velké množství probiotických kultur, které mají taktéž zásadní vliv na správné fungování našeho zažívání.

 

Výrazně lepší chuťový profil a prokazatelně příznivý vliv na lidské zdraví podle mého názoru stále dává plnotučným mléčným výrobkům zelenou. Je samozřejmě na každém z nás, jaké složení naše strava má. Pro ty z vás, kteří poslední dobou váhali nad konzumací kravského mléka a mléčných produktů, jsou tyto informace přinejmenším uspokojující. Držte se především toho, co dělá vašemu tělo dobře a po čem se cítíte zdraví a plní síly.

Autor: celostniporadna.cz

NjdhNmJj