Med je produkt, který vylučují včely. Včely sbírají z květů zcukernatělou šťávu, která se nazývá nektar. Včely tuto šťávu pomocí enzymů přeměňují na med, který poté ukládají do pláství. Med obsahuje 75 % cukru, z čehož 5 % tvoří cukr třtinový a převážnou část tvoří fruktóza a glukóza. Dále je v medu obsažena voda, enzymy, pyl, organické kyseliny a bílkoviny, což jsou látky, které činí med jedinečným.
Existuje 500 druhů medu
Existuje velké množství druhů medu, které se liší svou barvou i konzistencí. Tyto vlastnosti pocházejí z ošetřování medu, ale liší se také podle květů. To nám dokazují názvy jako například jetelový či lesní med. Je známo více než 500 druhů medu. Pro terapeutické účely se doporučuje zejména med lesní. Med byl zřejmě na území celého světa používán již odpradávna, nejspíš i v pravěku. Od doby, co si člověk připravuje potravu, využívá med k dochucování. U starých Germánů byla medovina nápojem bohů. V dnešní době je med bohužel stále více nahrazován třtinovým cukrem.
Posílí imunitu a vyléčí nachlazení
Med se projevuje silnými zklidňujícími účinky. Uplatňuje se při potížích, které vyžadují zejména uklidnění a snížení nahromaděné negativní energie. V lidovém léčitelství je známé posilující působení medu na uzdravující se organismus. Nemocný se stává klidnějším a má kvalitnější spánek. Med nachází uplatnění při kašli, chrapotu a bronchitidě. Je používán také při jaterní dietě. Podporuje imunitní systém. Med by měl údajně pomoci i při rakovině, čemuž nasvědčuje také postavení v energetickém kruhu.
Uklidní a pomůže najít vnitřní harmonii
Med vykazuje léčivé účinky také v duševní oblasti. Uklidňuje myšlenky a pocity, eliminuje stres a psychickou zátěž. Pomáhá najít vnitřní klid, prohloubit prožívání a harmonizovat dech. Přispívá ke kvalitnějšímu spánku a usnadní meditaci. Med je velmi cenný pomocník při rekonvalescenci, působí pozitivně na fyzickou i psychickou stránku.
Autor: celostniporadna.cz