V dnešní době je maso naprosto běžnou a dostupnou součástí většiny pokrmů. Jíme ho několikrát týdně nebo dokonce i několikrát denně a asi si bez něj neumíme svůj život představit. Naprostá většina z nás pak téměř vždy sáhne pro maso kuřecí. Přitom když se podíváme do dob minulých, zjistíme, že ještě před zhruba sto padesáti lety se jídávalo maso většinou jenom v neděli. A mělo to svou logiku. ne nadarmo lze sledovat nárůst případů rakoviny tlustého střeva a nebo středověké nemoci králů - dny. Dnou ve středověku trpěla šlechta především proto, že nejedli téměř nic jiného než maso a následkem se jim ukládaly krystalky kyseliny močové v kloubech; ty pak otékaly a byla to nesmírná bolest. Zamysleme se, je nutné mít maso každý den?
Ročně je na jatkách zabito okolo 60 miliard zvířat. Počítáme-li, že na světě je 7 miliard lidí, pak na jednoho člověka na rok připadne přibližně 8,6 zvířat. Což by podle dalších statistik mohla být třeba 1 kráva, 2 prasata, 4 kuřata a 1,6 ryby (nejedná se o přesně stanovený výpočet, povaha této informace je především demonstrativní). Samozřejmě, že tohle už je věc individuální, ovšem i tak je to poměrně dost, vezmeme-li v úvahu, že se jedná zhruba o 300kg masa. To je cca 800g masa na den. Jenom pro informaci - doporučená zdravá dávka masa na týden je 500-700g. A k tomu by se jeden až dva dny v týdnu měl držet půst. Plus jsou tu další specifika, protože jiné množství masa by měly jíst ženy, jiné muži a jiné děti. Všeobecně ale platí, že nejvíce masa by měl sníst dospělý muž, zatímco ženy a děti mají průměrnou týdenní dávku asi ještě o 150g menší.
O škodlivosti masa se toho ví poměrně mnoho, stejně jako o škodlivosti jeho odmítání. Balancovat na vyvážené rovince mezi rakovinou a anémií (nejčastější důsledky obou extrémů pojídání masa) není jednoduché. Čemuž dopomáhá i současný trend, že se ze všeho nejvíce pojídá maso kuřecí, které by sice teoreticky mělo být nejzdravější, ale vzhledem ke způsobu produkce začala negativa převažovat na pozitivy. Jelikož je zde snaha vykrmit kuře do potřebných rozměrů za co nejkratší čas, dociluje se toho nejrůznějšími růstovými hormony, které pochopitelně v masu zůstávají, takže je nakonec požije i spotřebitel. Ovšem hormony mohou mít také docela velký vliv na naše zdraví. Vzešla dokonce vědecká hypotéza o tom, zda hormony obsažené v kuřecím mase nemohou za předčasnější fyzické dospívání u dívek, tzn. jestli nezpůsobují, že dívky dostávají první menstruaci rok od roku dříve.
Co lze tedy považovat za ideální způsob stravování, abychom mohli jíst maso "bezpečně"? Především doporučuji, abyste se zaměřili na prokazatelně zdravé maso, což je rybí, králičí a drůbeží - s tím, že dáte před kuřetem přednost masu krůtímu, které je chuťově podobné, ovšem daleko méně zahlceno hormony. Maso vepřové a hovězí pokud možno omezit, ale když už, je zdravější hovězí. Vepřové maso nejen, že obsahuje velké množství tuku, ale prase je všežravec, takže nelze zcela ohlídat, jestli nesežere i něco "mimo mísu" a tudíž pro nás škodlivého. Neznamená to, že byste se po vepřovém masu mohli otrávit, veterinární kontroly jsou přísné a vše striktně hlídají, ale škodliviny, které by se případně mohly vyskytnout, se právě po větší konzumaci ukládají do těla. A po čase by se mohl nějaký ten problém objevit. Zároveň je dobré eliminovat to "špatné z masa" zeleninovou přílohou. Naše tělo je na maso uzpůsobeno a umí si s ním poradit, ale právě jen do určité míry a navíc je vždycky lepší mu přírodní cestou nějak vypomoct. Záleží pak i na úpravě masa. Nejzdravější je vařené, ale také bývá nejméně chutné.
A na závěr půst. Dříve se jedlo maso jenom v neděli a lidé byli zdravější. Navíc kombinovali maso s dalšími surovinami, takovým způsobem, že už rovnou snížily možná rizika a předpoklady pro dnešní civilizační choroby. Například bůček obsahuje mnoho cholesterolu, a proto se k němu dříve přidávalo kysané zelí, které naopak cholesterol odbourává. A tím, že si tělo nějaký ten den od masa odpočinulo, dali mu možnost se zregenerovat a vzít si z masa pouze to dobré. Vím, že mnoho dnešních lidí si neumí představit, že by měli byť jen jeden jediný den oběd bezmasý, ale doporučuji zkusit. Naše česká kuchyně obsahuje mnoho výborných bezmasých jídel a ne všechno musí být nutně sladké (protože sladká jídla mnohým nevyhovují). Stačí zapátrat a uvidíte, že tím uděláte velký krok pro své zdraví a zároveň objevíte nové chutě.
Autor: celostniporadna.cz