Léčivé vlastnosti pampelišky

15.06.2017

Léčivé vlastnosti pampelišky

Pampeliška je plevel, který zamořuje trávníky a zahrádky. To je v důsledku skutečnosti, že se jedná o nejhojnější rostlinu na zemi s vysokou schopnosti klíčení a množení. Navzdory tomu, už staří Orientální lékaři o ní tvrdili, že je darem bohů při léčení mnoha onemocnění. Rostlina je i v současné době široce používána v kosmetice a medicíně.

 

Popis a složení pampelišky

 

Pampeliška je vytrvalá rostlina z čeledi Asteraceae. Pampelišky jsou úzce příbuzné ke slunečnicím a tato skupina rostlin zahrnuje více než 22 000 druhů, mezi které patří mimo jiné i bodláky nebo sedmikrásky.

 

Pampeliška - složení:

 

Organické kyseliny - tyto komponenty pomáhají zlepšit stav pokožky a odlupovat odumřelé částečky, normalizují metabolismus.

Vitamíny A, B, C a P - vitaminy zlepšují krevní oběh a podporují lepší výživu tkání. Zlepšení celkového zdraví.

Inulin - látka svým složením je velmi podobná inzulínu, zlepšuje činnost slinivky břišní.

Taniny - zlepšují krevní srážlivost a pomáhají ke zvýšení počtu červených krvinek. Zvýšení hladiny hemoglobinu.

Pampeliška navíc obsahuje užitečnou látku, která při onemocnění dýchacího ústrojí pomáhá odstranit hlen. Současný vědecký výzkum navíc ukazuje, že extrakt z pampelišky by mohl být vynikající alternativou pro léčbu rakoviny, která odolává chemoterapií. Výborná je také při chronické únavě. Působí proti degradaci kostí a chrupavek, pomáhá vyvolat menstruaci.

 

Léčivá pampeliška

 

Z rostliny pampelišky lze využít skoro všechno - květiny pro přípravu "medu", stonek obsahuje mléko, které se používá na oční záněty a při únavě, listy obsahují hodně vitamínu C a jedí se syrové, kořeny se suší a dělají se z nich odvary, které mají léčivé účinky na žlučníkové a trávicí problémy. Květy této rostliny mohou být použity jako odvar nebo alkoholová tinktura – pro vnější i vnitřní použití. Pampeliškový med nebo sirup z květů má u nás bezpochyby dlouhou tradici. Pomáhá léčit nemoci dýchacích cest a podporuje vykašlávání, takže je to velký pomocník při nemocech, jako chřipka či angína. Funguje nejen jako lék, ale i jako prevence. Alkoholová tinktura pomáhá se vyrovnat s akné a zarudnutím kůže díky antiseptickým vlastnostem pampelišky.

 

Užitečné vlastnosti pampelišky pro gastrointestinální trakt:

 

  • Zlepšuje chuť k jídlu, zvyšuje produkci žaludečních šťáv a zlepšuje chuť k jídlu.

  • Ničí parazity, obsahuje látky, které zabraňují množení červů. Takže květiny mohou být použity jako anthelmintika. (Anthelmintikum je označení pro léčivou látku, která působí proti parazitickým helmintům. Anthelmintika různými mechanismy usmrcují, inaktivují nebo jen paralyzují parazitární helminty v hostitelském organismu.)

  • Léčba nadýmání, odvar z květů pampelišky můžete využít proti nadýmání.

  • Stimuluje trávení, zlepšuje chuť k jídlu, ale také přispívá k rychlému rozkladu. To vám umožní zhubnout.

Použití pampelišky při jaterních potížích

 

Odvar z pampelišky se doporučuje pro detekci drobných žlučových kamenů.

Podporuje regeneraci jaterní tkáně. Květ je doporučen pro hepatitidu C v remisi. Odvar z pampelišky pomáhá „opravit“ jaterní buňky.

Zlepšuje tok žluči. Pomáhá ke zmírnění zánětu a bolesti v játrech.

 

Kontraindikace použití pampelišky

 

Přes léčivé vlastnosti má pampeliška řadu kontraindikací.

Seznam kontraindikací:

Vředy a gastritidu - u těchto nemocí se odvar nebo infuze z pampelišky nedoporučuje, protože rostlina stimuluje produkci žaludečních šťáv.

Blokáda žlučových cest - pampeliška stimuluje tok žluči, avšak nálevy nelze použít při ucpání žlučových cest.

Zvýšená kyselost žaludku - není nutné pít odvar z pampelišky s vysokou kyselostí, jako takový lék stimuluje produkci žaludečních šťáv.

Alergie – u alergické reakce na pyl, nebo při výskytu vyrážek z reakce na některé kvetoucích rostlin se nesmí používat odvary z pampelišky.

 

Čaj z pampelišky

 

Tato rostlina je široce používána k léčbě onemocnění trávicího traktu. Čaj se pije vlažný a pomáhá při bolestech žaludku, ledvin a čistí močové cesty. Na přípravu čaje potřebujete: sušený kořen nebo čerstvé listy pampelišky, ¼ l vody, necháme čtvrt hodiny louhovat.

 

Med z pampelišky

 

Užíváním jedné čajové lžičky denně si posílíte imunitu a podpoříte správné fungování. Podporuje imunitní systém, působí močopudně (odstraňuje nadbytečnou vodu z těla), odkyseluje organismus, podporuje krvetvorbu, antiseptické účinky (podporuje hojení ran a zamezí tvorbě infekce) a jiné …

Pro výrobu "medu" potřebujeme:

500 květů pampelišky

 

1,5 litru vody

 

2 ks citrónu

 

1 kg cukru

 

Postup:

500 květů pampelišky zalijeme 1,5 litrem studené vody. Přidáme nakrájené citrony i s kůrou, necháme 24 hodin louhovat. Druhý den nálev přecedíme a propasírujeme ho přes plátno. Do směsi přidáme cukr a přivedeme do varu. Vaříme 1 a 1/2 hodiny na mírném ohni, necháme vychladnout. Potom plníme připraven nektar do lahví na zavařování.

 

Upozornění !!! Lidé s alergiemi na med a podobné výrobky obsahující pyl / cukr by se měli o jeho užívání poradit se svým lékařem.

 

Pampelišku zakoupíte zde

 

Autor: celostniporadna.cz

 

ZTQwY2VmYj