Nezvyklý druh těstovin
Kuskus patří mezi těstoviny, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Jedná se o pšeničnou mouku smíchanou s vodou, následně rozdrobenou a usušenou, stejně jako kterékoliv jiné těstoviny. Jen je do kuliček tvarovaný, a tak svou konzistencí připomíná spíše rozemletá zrníčka. Kuskus je jednou ze stěžejních potravin zemí severní Afriky, kde je dodnes často vyráběn ručně.
Připravit jej zvládne každý
Kuskus není třeba vařit v osolené vodě a následně scedit, tím se liší od jiných těstovin. Potřebné množství kuskusu nasypeme do nádoby spíše plochého tvaru a zalijeme olivovým olejem, kterým nemusíme šetřit. Pokud chceme mít kuskus okořeněný, koření přidáme také v této fázi přípravy. Následně kuskus promícháme tak, aby se každé zrníčko obalilo v tuku. Poté jej zalijeme horkou vodou či vývarem. Ideální poměr kuskusu a tekutiny je 1:1,6, což v praxi znamená, že na jeden hrnek kuskusu připadne o něco více než hrnek a půl horké vody či vývaru.
Příloha, salát i samostatné jídlo
Kuskus můžeme použít jako klasické těstoviny. Hodí se jako příloha k masu. Výborný je také jako samostatný pokrm, kdy jej podáváme například s čerstvou bazalkou, cherry rajčátky a měkkým kozím sýrem. Chutný je i s česnekem, libečkem, pažitkou, petrželkou a parmazánem či lžící zakysané smetany. Do salátu z kuskusu, rajčat a okurek se skvěle hodí konzervovaná cizrna.
I milovníci sladkého si přijdou na své
Z kuskusu lze vytvořit výborné sladké snídaně, které jsou navíc zdravé, pokud nepoužijeme příliš mnoho cukru. Výborně se k němu hodí ovoce. Zvolit můžeme čerstvá jablka, banány nebo jahody. Sladkou chuť kuskusu dodají například sušené meruňky či švestky. Rozumí si s kokosem a ořechy, k dochucení je ideální skořice, osladit můžeme medem nebo javorovým sirupem.
Autor: celostniporadna.cz