Kardamom

17.03.2017

Patří mezi nejdražší koření světa

Jedná se o rákosovitou trvalku, které se dobře daří ve vlhkých horských lesích indického pobřeží. Jako koření se využívají tmavá semena, která jsou uložena ve vejčitých tobolkách. Kardamom patří mezi nejdražší koření, ještě dražší je pouze šafrán a vanilka. V obchodě jsou k dostání celé tobolky kardamomu. Jsou zelené či bílé barvy. Nejcennější je kardamom zelený. Semena by se měla vybrat z tobolek těsně před použitím a umlít na prášek.

V Indii byl znám ještě před vznikem písma

Pochází z Indie, kde byl dávným léčitelům znám ještě před vznikem písma. Byl velmi ceněný a rychle si našel své milovníky i mezi cizinci. Velmi si jej oblíbili Arabové a dodnes si s ním dochucují kávu. Díky nim se kardamom dostal do Evropy. V evropské kuchyni se však kardamom příliš neprosadil, relativně často se používá ve Skandinávii. Využívá se ke kořenění pečiva, uzenin, likérů i čokolády.

Pomůže při nadýmání a nechutenství

Kardamom je doporučován při bolestech žaludku a nadýmání. Vhodný je také při nechutenství, podporuje chuť k jídlu. Povzbuzuje krevní oběh, hospodaření s hormony i látkovou výměnu. Je vhodný k léčbě chronických onemocnění. Žvýkání kardamomových semen příjemně osvěžuje dech.

Naučí nás hodnotit se objektivně a najít lásku sám k sobě

Výrazně redukuje energii i povzbuzuje. Je doporučován při problémech, kde je potřeba povzbuzení, ale zároveň také odvedení negativní energie. Kardamom pomůže těm, kteří jsou se sebou nespokojeni, nemají se rádi. Pomáhá uvědomit si sebe sama, stát si za svými názory i si vypěstovat lásku k sobě a mít se rád i s chybami, které má ostatně každý člověk. Napomáhá k objektivnímu hodnocení sebe sama a díky tomu, že se naučíme mít rádi sami sebe, nám usnadní i lásku a všeobecně vztahy k jiným lidem.

 

ZDkzNDFjY