Kardamom

06.12.2016

 

Kardamom pomáhá ke zlepšení trávení

Trápí vás problémy s trávením? Trávicí systém je velmi komplikovaný a dokáže nám velmi znepříjemnit život. Málokdo však tuší, že pomoc i prevenci lze najít přímo v přírodě. Hned po vanilce a šafránu je kardamom jedním z nejdražších koření na světě. Pochází z tropických deštných pralesů v jižní Indii, nachází se však také na Srí Lance, v Tanzánii či ve Vietnamu. Nejvíce je toto koření oblíbené právě v Indii a v indické kuchyni se s ním setkáváme nejčastěji. Již staří Řekové a Římané si kardamomu velmi cenili a používali jej jako kosmetickou ingredienci, ale také jako prostředek ke zlepšení trávení. Vyjma těchto výborných vlastností je třeba připomenout, že kardamomem lze dochutit čaj či kávu a také osvěžuje dech.

 

Kardamom jako léčivo

Kardamom byl od pradávna používán jako léčivo. Současná medicína dala našim předkům za pravdu, že účinné látky obsažené v kardamomu pomáhají uvolňovat křeče v trávicím systému, ochraňují žaludeční sliznici a podporují nervovou soustavu. Zároveň působí močopudně, má antibakteriální a antimykotické vlastnosti.

Kardamom má velmi jemné a intenzivní aroma. Díky svým neobyčejným vlastnostem nachází rozmanité uplatnění v mnoha kulinářských odvětvích. Kardamom především tlumí rozbouřené žaludeční šťávy a výrazně podporuje trávicí funkce. Proto se často využívá v hůře stravitelných pokrmech, tedy v dezertech, koláčích, v mléčných krémech, i v pernících. Kardamom se také často přidává k mletému masu, zvýrazní jeho chuť.

Kardamom lze doporučit při pankreatické nedostatečnosti, ale také při cukrovce. Využijí jej lidé, kteří trpí nadýmáním a také při nedostatečném slinění. v tomto případě stačí rozkousat v ústech pár zrnek, čímž dochází k desinfekci dutiny ústní. Mezi další přednosti této bylinky patří skutečnost, že pomáhá při zvracení, bolesti žaludku, podporuje krevní oběh. Pokud hledáte bylinky, které by vám mohly pomoci zlepšit trávení a podpořit chuť k jídlu, kardamom je skvělou volbou.

 

Jak jej využít v praxi?

Pokud vás toto koření oslovilo a nevíte, jak jej používat, není třeba se obávat. Bývá součástí výborné kořenící směsi s názvem garam masála. tuto směs tvoří také hřebíček, koriandr, bobkový list a muškátový květ. Pro toto koření je typická mírně ostrá chuť s nádechem ovoce. Dokonale zvýrazňuje rýži, skvěle se hodí konkrétně k rýži Basmati. Nezapomínejte na jednu důležitou věc, koření dokáže zvýraznit a podtrhnout chuť pokrmu, ale nesmí potlačit to, co dělá pokrm výborným. Zkrátka všeho s mírou

Z kardamomu můžeme připravit nálev, jehož příprava nezabere příliš času. Je to snadné, jednu lžíci koření zalijete čtvrt litrem vody a necháte louhovat přibližně 15 minut. Získáte nápoj, který můžete pravidelně popíjet třikrát denně ideálně před hlavním jídlem. Při bolestech v krku nebo popíjet s medem (může být teplý, ale ne příliš horký).

Kardamom je ideální koření pro každého, kdo chce žít zdravě a má potíže s trávením. Zároveň představuje zajímavé a netradiční obohacení vašich pokrmů.

 


 
N2EyZT