Kapusta, klasika české kuchyně

07.03.2017

Nechutná vám kapusta? V tom případě pro vás máme dvě zásadní informace. Nejste ničím výjimeční, protože tahle zelenina asi lahodí jen málokomu. Ale současně také děláte chybu, protože jde o učiněný elixír zdraví. Pojďme si proto letitou stálici české kuchyně trochu blíže představit, stojí to za to!

Staročesky se jí říká brukev

Kapusta, ale také brukev, jak se říkalo postaru, pochází původem z antického Egypta. Košťálová zelenina se dnes nejčastěji pěstuje v Evropě, dělíme ji na několik druhů – mimo jiné hlávková, růžičková, kadeřavá a další. Odolává i silnějším mrazům a vůbec všelikým rozmarům počasí. Pěstovat se může proto nejen ve skleníku. Syrovou ji nejíme, ale jinak je možné využít ji na mnoho způsobů. Kapusta se totiž smaží, dusí, vaří a zapéká. V neposlední řadě je možné ji využít i pro účely studených mís – podmínkou je nechat kapustu projít chvilkovým varem.

Vedlejší účinky? Maximálně nadýmání

Jestli je na kapustě nějaké negativum, tak snad jen to, že může mírně nadýmat. Kapusta je však cenným extraktem mnoha látek, kterých se nám v běžné stravě tolik nedostává – aneb není od věci s ní ozvláštnit jídelníček. Nemusí to být totiž ona nevzhledná zelenina ze školních vývařoven, lze ji připravit samozřejmě i lahodněji. Klasické karbanátky samozřejmě mnohdy zachutnají, ale spoléhat se v kuchyni jen na ně, to je zkrátka velký nedostatek fantazie. Výtečná je i s bylinkami (šalvěj, tymián) a samozřejmě i masem.

Co všechno kapusta obsahuje?

Z minerálních látek lze jmenovat vysoký obsah draslíku, fosforu, hořčíku nebo železa. Vitamíny? Prakticky celá paleta vitamínů skupiny B, vitamíny C, E a K. To je už poměrně slušná porce živin. Bonusem je i velká porce vlákniny, která podpoří trávení. Kapusta jako taková je bonusem pro boj s vysokou hladinou cholesterolu a dokáže povzbudit také imunitní systém.

Minimum kalorií, všestranné možnosti přípravy

Kapusta má opravdu jen málo využitelné energie, je proto vhodná pro dietní režim. Kapustová polévka, francouzský slaný koláč quiche s trochou kapusty nebo kapustový salát s trochou brambor? Netradiční recepty související s kapustou se opravdu jen hemží!

 

Autor: celostniporadna.cz

 

ZWYwZDE