Je včelí med pro naše tělo zdravý, nebo může i škodit?

22.12.2016

Včelí med známe všichni velmi dobře. Málokdo by si dovolil pochybovat o jeho přínosu pro naše zdraví. Přesto však není snadné vyjmenovat látky, které jsou v medu obsaženy a zda jsou skutečně vhodné pro každého. Med ovšem není jediným včelím produktem, ty nám rovněž dávají propolis, vosk, pyl, mateří kašičku i včelí jed. Na to, že jde o drobný hmyz, není toho málo, co říkáte?

Jaké prospěšné látky se ukrývají v medu

Včely sbírají z květů nektar, který tvoří hlavní surovinu pro výrobu medu. Nektar je cukernatá tekutina, kterou produkují některé rostliny. Jde o roztok sacharózy a fruktózy. Obsahuje také alkoholy, aminokyseliny, organické kyseliny, fosfáty a jiné přírodní látky.

V medu se nachází pouze jednoduché cukry, kterým se říká odborně monosacharidy. Dále obsahuje 35 % hroznového cukru, 40 % fruktózy neboli ovocného cukru a 10 % ostatních sacharidů. Díky obsahu již zmíněných jednoduchých cukrů považujeme med za zdravou potravinu, přestože je sladká. Tyto sacharidy se totiž nemusí štěpit, což velmi usnadňuje proces rozkladu a následného transportu k jednotlivým buňkám v těle.

Jaké jsou hlavní výhody medu oproti klasickému cukru?

  • Obsahuje řadu cenných látek, které jsou prospěšné pro naše zdraví
  • Na rozdíl od bílého cukru se nerozkládá v játrech a nezatěžuje tak náš organismus, látky se dostávají přímo k buňkám a podporují jejich regeneraci
  • Mezi další prospěšné látky patří bílkoviny, dextriny, aminokyseliny, minerální prvky (například železo, zinek, fosfor, jód, vápník, hořčík a další)

Kdy může med pomoci?

Med má své pevné postavení v tradičním léčitelství a celostní medicíně. Lidé jej od pradávna využívají jako přírodní všelék při různých nemocech a také jako prevenci. Nejčastěji přichází med na řadu v zimních měsících, kdy nás trápí nemoci horních a dolních cest dýchacích (zánět průdušek, bolesti v krku). Používá se jako sladidlo do teplých nápojů. Proti kašli pomáhá velmi účinná směs medu a cibule. Můžete si tak vytvořit domácí sirup, který je vhodný také pro děti a těhotné ženy.

Med se tradičně používá také při nemoci žaludečních vředů, pomáhá při vysokém krevním tlaku, při hojení řezných ran a popálenin. Má antiseptické působení.

Kdy si med raději odpustit?

Už méně se hovoří o záporných vlastnostech medu, které bohužel jsou také. Medu se vyhýbejte v případě, že máte alergii na med a včelí produkty. Med bohužel patří mezi velmi časté alergeny. A samozřejmě není vhodný také pro diabetiky. Jeho nevýhodou je, že kromě obsažených cukrů, také podporuje chuť na sladké. Totéž platí v případě, že držíte dietu a chcete zhubnout. Med není dietní potraviny, přestože obsahuje jednoduché cukry. Ovšem v malém množství v tomto případě určitě neuškodí.

Med není vhodný pro děti do 3 let věku. Jakmile dítě dosáhne tohoto věku, můžete med vyzkoušet podat nejprve v malém množství. Pokud na něj dítě reaguje dobře, není problém jej zařadit do jídelníčku dítěte. Ovšem pouze s mírou.

Med se také často objevuje jako součást přírodních přípravků. Přidává se do sirupů proti kašli a nachlazení, v kombinaci s léčivými rostlinami. Své pevné místo má také v kosmetickém průmyslu, jako součást krémů, sprchových mlék a gelů, přidává se do šampónů a dalších produktů.

 

M2ZlMTNiZ