Je smažení škodlivé?

06.03.2017

V našem prostředí patří smažení k těm vůbec nejoblíbenějším způsobům úpravy jídla. A to nejenom při konzumaci v rychlých občerstveních, ale i doma. Je ale nad slunce jasné, že se jedná o ten vůbec nejhorší způsob, jak upravit svůj pokrm, pokud se tedy bavíme o zdravotních vlivech takového pokrmu na naše tělo. Ačkoliv, ano, jídlo je pak velmi chutné.

Vysoká teplota, chemický rozpad

Jedním z hlavních důvodů, proč se smažení nedoporučuje, je chemické hledisko. Při tomto způsobu úpravy potravin totiž dochází k chemickému rozkladu látek jak v samotném oleji, tak samozřejmě i v jídle. Vznikají tak karcinogenní látky, které mohou v našem těle vyvolat rakovinu. Asi nejškodlivější smaženou potravinou jsou brambory, nejčastěji v podobě hranolek. V nich je rakovinotvorných látek nejvíce. Nutno ovšem dodat, že není nic špatného na tom, dopřát si něco smaženého. Špatné je pouze to, když to budete dělat příliš často.

Ani hmotnost nezůstává stranou

Dalším faktorem, který se pojí s častou konzumací smaženého jídla, je obezita. Smažení je totiž obecně výživově velmi nezdravé, i kdybyste smažili jinak sebezdravější věc. Uvádí se, že kdo má na jídelníčku smažená jídla více než čtyřikrát do týdne, má až o polovinu větší pravděpodobnost, že bude brzy trpět obezitou. A to už rozhodně není malé číslo, je zapotřebí obezřetnosti a střídmosti ve stravování.

Varování: Smažení může zabíjet

O rakovinotvornosti látek ve smaženém jídle jsme si už řekli. Jakkoli se jedná o zákeřnou a závažnou nemoc, je stále léčitelná a naděje na zotavení je při včasném objevení většinou velmi dobrá. Horší je to s akutními problémy, které může smažené jídlo způsobit. Protože smažené jídlo obsahuje hodně nasycených tuků, zvyšuje se při pravidelné konzumaci smažených pokrmů riziko ucpání tepen, infarktu či mozkové mrtvice. A ty s sebou často nesou i nepříjemné trvalé následky. V některých případech dokonce i smrt, pokud se seběhne více nepříznivých okolností naráz.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

NTA3NDdk