Ovoce, které je v našich zeměpisných šířkách už uznávanou klasikou. Přidává se do mnoha pokrmů, v létě je během sezony skutečnou pochoutkou a v neposlední řadě se z něj pálí i tvrdý alkohol. Zkrátka a dobře, hruška se dá využít na desítky různých způsobů. A vlastně to vůbec není od věci, protože u většiny z nich podpoříme naše zdraví. Když k tomu přičteme její skvělou chuť, nedá se hruškám opravdu nic vytknout. Pojďme si je proto trochu blíže představit…
Málo kalorií, žádné tuky a cholesterol
Hrušku je prostě dobré konzumovat i proto, že má minimum kalorií, neobsahuje prakticky žádné tuky ani cholesterol. I díky tomu pravidelné porcování hrušek snižuje krevní tlak a je dobrou prevencí proti infarktu. Hruška také účinně vyléčí zácpu, díky vysokému obsahu vody je ideální i při dietě, obsahuje i vydatnou porci vlákniny.
Cítíme se po ní prostě dobře
Hruška má pozitivní vliv nejen na fyzické, ale také duševní zdraví. Kladně totiž ovlivňuje naši náladu a posílí imunitní systém. A co je jistě zajímavé – plané hrušky mají lepší účinky pro zdraví než ty speciálně šlechtěné. Pečená hruška má také své kvality, dokáže totiž například pomoci s léčbou úporného kašle.
Čaj ze sušených hrušek je skvělý
Sušené hrušky bychom měli mít doma nejen v zimních měsících. Totiž, čaj z nich dokáže během pár dnů zlepšit příznaky průjmu (a pozor – ty čerstvě utržené ze stromu průjem spíše zhorší, to díky obsažené tzv. nerozpustné vláknině), odvar z lístků hrušky je efektivním lékem na močové kameny. Nejlépe však uděláme, pokud budeme toto ovoce konzumovat v co nejčerstvějším stavu, dobrou variantou je i kompot.
Je třeba pořádně žvýkat
Pokud je hruška tvrdá a má zrnitější strukturu, měli byste ji o to déle žvýkat, aby se lépe strávila. Když nemáte hrušky z domácího sadu, ideální bude je také oloupat – samozřejmě z ryze preventivních důvodů. Pravidelná konzumace hrušky podpoří vyloučení kyseliny močové z těla, i díky tomu jde o ceněné ovoce, které si můžeme dopřát klidně více než pravidelně.
Autor: celostniporadna.cz