Rostlina východního Středomoří
Mandlový strom je blízce příbuzný slivoni a patří mezi staré kulturní rostliny. Pochází z Číny, ale již v dobách dávno minulých zdomácněl ve Středomoří. Dnes je typický zejména pro oblast východního Středomoří. Mandle měli kuchyňské využití v Evropě již v době raného středověku.
Hořké mandle jsou vhodné pouze v malém množství
Podle obsahuje oleje rozlišujeme sladké a hořké mandle. Sladké mandle se hojně konzumují, nelze je však označit přímo za koření. Hořké mandle vypadají stejně jako sladké, ale mají naprosto odlišné vlastnosti. Vyrábí se z nich silný jed, který je znám pod označením kyanovodík. Hořké mandle nesmí být užívány ve větším množství. Ještě větší pozor bychom si měli dát u dětí. Zkonzumování již sedmi mandlí může způsobit smrt. Ve velmi malém množství jsou však hořké mandle skvělým kořením. Slouží jako jemné koření, které aromatizuje pokrmy i hořké likéry. V lidovém léčitelství se hořké mandle nepoužívají, aby nedošlo k překročení vhodné dávky.
Pomůžou při zmatenosti a iracionálních obavách
Hořké mandle mají uklidňující účinky a redukují energii. Schopnost redukce negativní energie je velmi významná. Hořké mandle jsou vhodné zvláště v případech, kdy se cítíme zmatení a ztrácíme kontakt s realitou. Pomohou nám uspořádat náš vlastní život a zjistit, jaké jsou naše cíle. Hořké mandle mohou pomoci v případech, kdy se nás zmocní iracionální strach a máme obavy ze smrti blízkého člověka či vlastní smrti, i když nic nenasvědčuje tomu, že by taková situace měla v dohledné době nastat.
Podpůrná léčba při nádorových onemocněních
Léčivá síla hořkých mandlí byla velmi zanedbávána. Jejich účinky se pozitivně projevují při léčbě vředů, tumorů a rakoviny. Umožňují zastavit růst těchto špatných buněk, jsou tak vhodnou podpůrnou léčbou.
Autor: celostniporadna.cz