Hlívá ústřičná – recept na zdraví a imunitu

24.02.2017

Jedná se o dřevokaznou houbu

 

Hlíva ústřičná parazituje především na listnatých dřevinách. Roste od konce léta až do zimy, můžeme ji najít především na bucích, vrbách, ořešácích, jeřabinách, břízách a topolech. Jedná se o kosmopolitní houbu a můžeme ji nalézt téměř všude. Patří mezi houby hlívovité a pojmenování získala podle odstínu klobouku, který připomíná barvu ústřic. Chuťově je hlíva ústřičná lehce nasládlá a má intenzivní vůni.

 

Jedinečná svým složením

 

Hlíva ústřičná čerpá živiny ze stromů a když hlívu zkonzumujeme, dostaneme živiny do našeho těla. Obsahuje betaglukany a vitamíny B, D, C a K. Najdeme v ní mnoho důležitých stopových prvků, například chrom, železo, měď, jód, sodík, zinek a selen. Je bohatá na proteiny a enzymy.

 

Prokazatelné léčivé účinky

 

Hlívá ústřičná má vysoký obsah vlákniny, díky čemuž působí pozitivně na peristaltiku střev a pomáhá z těla odstraňovat usazené škodliviny. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje tvorbu červených krvinek a podporuje imunitu. Je účinná při léčbě zánětlivých onemocnění, plísňových chorob, popálenin a ekzémů. Pomáhá bojovat s křečovými žilami. Napomáhá elasticitě cév a tepen a chrání tak naše srdce. Uvolňuje ztuhlost svalů a šlach. Hlívu je vhodné užívat v době rekonvalescence pro znovuzískání celkové vitality. Mohou si ji dopřát diabetici, hodí se do bezlepkové diety i pro těhotné a kojící ženy.

 

Použití v kuchyni

 

Hlívá ústřičná má všestranné použití. Hodí se do hotových jídel, k nakládání i k sušení. Je výborná v polévkách a omáčkách. Skvěle si rozumí se zeleninou a bylinkami. Lahodně chutná ve spojení s česnekem. Sušenou hlívu rozemletou na prášek můžeme použít například i do bábovek či koláčů jako přírodní zvýrazňovač chuti. Podtrhne chuť oříšků, ovoce i kokosu.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

MjFhZ