Hlávkové zelí

18.04.2017

 

Často opomíjená součást tradiční české kuchyně, která s sebou nese minimum kalorií a maximum zdraví. I tak by se dalo označit hlávkové zelí, potravina, která by se na našich talířích měla určitě objevovat častěji – a to nejen proto, aby upravila trávení do podoby, co se nám bude opravdu zamlouvat. Je to skvělý detoxikační nástroj, který obsahuje i vydatné množství vitamínů. Dokonce i zábal z jeho listů může léčit, stačí mu jen dát šanci. Může se totiž ulevit nejen chronickým revmatikům.

Uvaří se doslova za pár minut

Hlávkové zelí doprovází lidstvo už po tisíce let. Dříve rostlo i divoce, ve starověku se poprvé objevují zmínky o jeho soustavném pěstování pro kuchyňské účely. Jíst se může syrové, ale většinou se objevuje v našem jídelníčku v uvařené formě. Jedna rada – aby v něm zůstalo co nejvíce cenných látek – krájení nebo strouhání by měly obstarat kuchyňské nástroje z plastu nebo nerezu.

Bez tuku a cukru, s trochou vlákniny

Deset deka hlávkového zelí obsahuje jen necelého půl gramu tuku, zato více než dva gramy vlákniny. Cholesterol je na nule, naopak vitamíny skupiny B bychom tu našli prakticky všechny, stejně jako draslík či fosfor. Pokud dáme hlávkové zelí kvasit, dopřejeme si pochoutku s pořádnou porcí vitamínu C (jak věděli už středověcí mořeplavci) na zimní měsíce, navíc to není právě náročná činnost.

Polévky, saláty, také k bramborám

Využití hlávkového zelí v naší kuchyni je skoro až nekonečné, na jaře se dá použít do ozdravných salátů, v létě si zase pochutnáme na zelných plackách nebo si dáme kysané zelí s bramborovým knedlíkem a kouskem pečeného masa. Právě kysané zelí je balzámem na střeva, dokonce má v tomto směru účinnost minimálně takovou, jako pozorujeme u prvotřídního kefíru nebo pravého jogurtu.

Dáte si bílé nebo červené?

Zelí je samozřejmě i klasická obloha i v luxusnějších restauracích, ze stolu se neztratí patrně nikdy. Na trhu najdete bílou i červenou variantu, šlechtěnou v mnoha různých podobách. Třeba ruská nebo polská kuchyně se bez zelí prostě neobejde, totéž platí i pro Němce a například i obyvatele skandinávských zemí.

 

 

ZWZiMmJhN