Fastfood Vám rozhodně neprospěje

17.03.2017

Škodlivost fast-foodu

Máme je na každém rohu. Lákají nás dovnitř svými výraznými vývěskami, ale často také propracovanou reklamou v médiích. Rychlá občerstvení, známá také jako fastfoody, patří k vůbec nejhorším produktům moderní civilizace 21. století. Zvlášť, pokud do nich zavítáte mnohem častěji než jen jednou za čas, kdy na vás opravdu padne nouze, a jste rádi, že seženete k jídlu alespoň fastfood.

Nevyhnutelný růst váhy

Jídla ve fastfoodech jsou nejčastěji smažená. To je holý fakt, se kterým se nedá pohnout. Smažené jídlo samo o sobě není špatné, pokud si ho nedopřáváte obden, a pokud je kvalitně udělané. To ale u fastfoodů nehrozí. Zákazníci se tu střídají jak na běžícím páse, a nikdo si tu s jídlem nevyhraje. Ani s jeho řádnou přípravou. Pokrmy jsou často připravovány v jedné olejové vaně i opakovaně. Tím dochází k přepalování tuku. A přepálený tuk zvyšuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Nevyhnutelně přichází obezita a s ní také riziko infarktu a dalších chorob.

Sůl je opravdu nad zlato?

Dospělý člověk by měl denně sníst maximálně 5-6 gramů soli. Děti pak ani ne polovinu. Schválně se však někdy podívejte, jaké množství soli obsahují produkty z fastfoodů. Výživové hodnoty musí být ze zákona uváděné, takže si to můžete najít co by dup. Nadměrné množství soli sice způsobuje výraznější chuť jídla, a také zvyšuje vaši potřebu pít (a nechat tedy ve fastfoodu více peněz), ale také odvodňuje váš organismus a poškozuje vaše vnitřní orgány.

Jíst, jíst, jíst...

Dalším problémem fastfoodové stravy je, že jsou pokrmy výživově naprosto nevyvážené. I v malé porci najdete takové hodnoty, které vydají za jeden kvalitní oběd. Háček je ale v tom, že je to způsobeno jen tukem a jednoduchými cukry. Na chvíli se tedy budete cítit přeplnění, ale hlad se vrátí dřív, než byste chtěli. Navíc v tomto jídle kromě energie skoro nic dobrého nenajdeme. O obsahu potřebných živin si můžete nechat jen zdát.

 

NTM5NWI4ND