Že používání běžného rafinovaného cukru není zrovna nejzdravější metodou slazení, není nic, co bychom už dávno nevěděli. Přílišné množství cukru není dobré pro náš organismus, a to vlastně v žádném ohledu. Přesto se ale lákavé sladké chuti nemusíme úplně vzdávat, existují totiž i mnohem zdravější alternativy. Dnes se podíváme na datlový sirup. Surovinu, která dokáže cukr hravě nahradit a dá se s úspěchem použít v teplé i studené kuchyni.
Je to snad novinka? Ale kdepak
Datlový sirup není žádnou převratnou novinkou, která by způsobila velkou gastronomickou revoluci. Kultury ze Středního východu znají toto sladidlo a technologii jeho výroby už velmi dlouho, doslova už po staletí a tisíciletí. Až v posledních letech ale začíná plně pronikat i do našich kuchyní. Základem pro jeho výrobu jsou přezrálé datle, které se napřed nechají usušit. Následně se smíchají s vodou a zpracují se pomocí mixování a filtrování. Výsledná směs se poté nechá srazit na potřebnou hustotu.
Podobný klasickému javorovému sirupu
Podobný produkt můžete znát z kanadských a amerických filmů. Říká se mu javorový sirup, a ten datlový je mu v mnohém podobný. Má výraznou tmavou barvu, nezaměnitelné aroma, je velmi hustý, a už malá dávka zajistí dostatečné oslazení vašeho pokrmu či nápoje.
Více méně univerzální záležitost
Vzhledem ke svým vlastnostem se dá datlový sirup využít téměř ve všech případech. Díky jeho charakteristické a výrazné chuti s ním nejvíc parády naděláte při dochucování neutrálních jídel. Skvělou chuť tak může vtisknout například bílému jogurtu. Spoustu práce ale odvede i při slazení vaší snídaně, a dokonce i některých nápojů.
Ideální vyvážení všech živin
Datlový sirup samozřejmě neobsahuje pouze jeden jediný druh cukru. Skládá se totiž ze směsi fruktózy, glukózy a sacharózy, a to v různých poměrech závislých na tom, jak je konkrétní druh datlového sirupu vyroben. Každopádně je díky zastoupení všech tří druhů cukru ideálně vyvážen a datlový sirup je tak téměř dokonalým sladidlem.
Autor: celostniporadna.cz