Datlový sirup nahradí nezdravý cukr

06.03.2017

Že používání běžného rafinovaného cukru není zrovna nejzdravější metodou slazení, není nic, co bychom už dávno nevěděli. Přílišné množství cukru není dobré pro náš organismus, a to vlastně v žádném ohledu. Přesto se ale lákavé sladké chuti nemusíme úplně vzdávat, existují totiž i mnohem zdravější alternativy. Dnes se podíváme na datlový sirup. Surovinu, která dokáže cukr hravě nahradit a dá se s úspěchem použít v teplé i studené kuchyni.

Je to snad novinka? Ale kdepak

Datlový sirup není žádnou převratnou novinkou, která by způsobila velkou gastronomickou revoluci. Kultury ze Středního východu znají toto sladidlo a technologii jeho výroby už velmi dlouho, doslova už po staletí a tisíciletí. Až v posledních letech ale začíná plně pronikat i do našich kuchyní. Základem pro jeho výrobu jsou přezrálé datle, které se napřed nechají usušit. Následně se smíchají s vodou a zpracují se pomocí mixování a filtrování. Výsledná směs se poté nechá srazit na potřebnou hustotu.

Podobný klasickému javorovému sirupu

Podobný produkt můžete znát z kanadských a amerických filmů. Říká se mu javorový sirup, a ten datlový je mu v mnohém podobný. Má výraznou tmavou barvu, nezaměnitelné aroma, je velmi hustý, a už malá dávka zajistí dostatečné oslazení vašeho pokrmu či nápoje.

Více méně univerzální záležitost

Vzhledem ke svým vlastnostem se dá datlový sirup využít téměř ve všech případech. Díky jeho charakteristické a výrazné chuti s ním nejvíc parády naděláte při dochucování neutrálních jídel. Skvělou chuť tak může vtisknout například bílému jogurtu. Spoustu práce ale odvede i při slazení vaší snídaně, a dokonce i některých nápojů.

Ideální vyvážení všech živin

Datlový sirup samozřejmě neobsahuje pouze jeden jediný druh cukru. Skládá se totiž ze směsi fruktózy, glukózy a sacharózy, a to v různých poměrech závislých na tom, jak je konkrétní druh datlového sirupu vyroben. Každopádně je díky zastoupení všech tří druhů cukru ideálně vyvážen a datlový sirup je tak téměř dokonalým sladidlem.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

MTBiNjgw