Koření je spojení směsí více komponentů z určitých částí aromatických rostlin. Bývá používáno v malém množství k dochucení potravin či pokrmů, aby přispělo ke zlepšení a zvýraznění chuti. Koření má však také velký fyziologický význam a jeho konzumace se projevuje v podobě různých účinků na naše tělo. Koření je přírodními, trvanlivými nebo trvanlivě upravenými rostlinnými částmi, které působí specifickým způsobem na čich a chuť člověka. V širším slova smyslu sem lze zahrnout i umělé kořenící látky, které v léčitelství své místo nemají, a dále také substance živočišného původu.
Koření můžeme rozdělit podle šesti kritérií
-
Koření orientální
Tyto části rostlin se v období středověku dostávaly do Evropy prostřednictvím arabských obchodníků. Patří sem například hřebíček, zázvor, kardamom, pepř, skořice a muškátový oříšek.
-
Koření Nového světa
Díky objevení západoindických ostrovů se do Evropy dostalo prostřednictvím Španělů mnoho druhů zajímavého koření. Jedná se zejména o chilli, papriku, nové koření a vanilku.
-
Koření z oblasti Středomoří
Do této skupiny patří anýz, fenykl, kopr, koriandr, kmín a celer.
-
Koření z jihu Evropy
Jedná se například o tymián, šalvěj, libeček a rozmarýn. Používá se čerstvé i sušené.
-
Koření používané ke kořenění
Patří sem přírodní látky jako sůl či cukr a dále také chemické substance jako cyklamát a glutamát. Tato skupina zahrnuje také kořenící přísady, které jsou živočišného původu. Jmenujme například mošus a sardelovou pastu.
-
Neobvyklá koření
Jedná se o substance, které můžeme označit jako koření, ale v podvědomí lidí kořením nejsou. Jedná se o čokoládu, pryskyřici, med i lanýže.
Autor: celostniporadna.cz