Co je vlastně koření

27.04.2017

 

 

Koření je spojení směsí více komponentů z určitých částí aromatických rostlin. Bývá používáno v malém množství k dochucení potravin či pokrmů, aby přispělo ke zlepšení a zvýraznění chuti. Koření má však také velký fyziologický význam a jeho konzumace se projevuje v podobě různých účinků na naše tělo. Koření je přírodními, trvanlivými nebo trvanlivě upravenými rostlinnými částmi, které působí specifickým způsobem na čich a chuť člověka. V širším slova smyslu sem lze zahrnout i umělé kořenící látky, které v léčitelství své místo nemají, a dále také substance živočišného původu.

 

Koření můžeme rozdělit podle šesti kritérií

 

  1. Koření orientální

Tyto části rostlin se v období středověku dostávaly do Evropy prostřednictvím arabských obchodníků. Patří sem například hřebíček, zázvor, kardamom, pepř, skořice a muškátový oříšek.

  1. Koření Nového světa

Díky objevení západoindických ostrovů se do Evropy dostalo prostřednictvím Španělů mnoho druhů zajímavého koření. Jedná se zejména o chilli, papriku, nové koření a vanilku.

  1. Koření z oblasti Středomoří

Do této skupiny patří anýz, fenykl, kopr, koriandr, kmín a celer.

  1. Koření z jihu Evropy

Jedná se například o tymián, šalvěj, libeček a rozmarýn. Používá se čerstvé i sušené.

  1. Koření používané ke kořenění

Patří sem přírodní látky jako sůl či cukr a dále také chemické substance jako cyklamát a glutamát. Tato skupina zahrnuje také kořenící přísady, které jsou živočišného původu. Jmenujme například mošus a sardelovou pastu.

  1. Neobvyklá koření

Jedná se o substance, které můžeme označit jako koření, ale v podvědomí lidí kořením nejsou. Jedná se o čokoládu, pryskyřici, med i lanýže.

 

 

M2Q4NGU1ZT