Citrónová tráva

27.11.2016

Pod tímto názvem se ukrývá poněkud netradiční bylinka, která pochází až z daleké Asie. Lze ji však snadno pěstovat na zahradě i na balkóně. Nejenže krásně vypadá, ale má také léčivé schopnosti. Citrónová tráva je určena pro opravdové gurmány.

Citrónová tráva neboli citronela se používá čerstvá, sušená i zmrazená. Pokud se zachovají správné postupy při konzervaci, zůstane výrazné aroma i příjemná chuť. V sušeném stavu ji lze využít samostatně, v čaji nebo mletou.

Tuto rostlinu můžete pěstovat podobně jako bazalku nebo mátu. Citrónová tráva představuje oblíbené koření, které tvoří neodmyslitelnou součást především thajské nebo mexické kuchyně. Používají se především stonky, ideálně v čerstvém stavu. Citrónová tráva je exotická rostlina, která je určena nejen ke konzumaci, ale také jako okrasná rostlina. Pokrmům dodává jemné citronové aroma a také jedinečnou chuť.

Pestré využití má tato bylinka jako léčivka. Má antibakteriální účinky, odvar z citrónové trávy se často používá při nachlazení a trávicích potížích. Pravidelná konzumace čaje z citrónové trávy zmírňuje nespavost a normalizuje krevní tlak. Působí jako významný antioxidant, neboť odplavuje z těla nebezpečné toxiny.

Čaje z této bylinky by však neměly pít těhotné a kojící ženy, a pokud ano, tak jen v omezeném množství. Obsahuje totiž látky, které mohou vyvolat děložní stahy vedoucí k potratu. Citrónová tráva nachází své bohaté využití také v kosmetice, neboť působí jako velmi příjemné a účinné tonikum na pleť.

Citronela má pestré využití také v kuchyni. Zpracovává se celá rostlina, ovšem jednotlivé části mají různou kvalitu. Jemně pokrájené části spodních výhonků a cibulek lze přidat do zeleninových salátů, omáček nebo polévek.

 

 

 

Y2U2Z