Červené víno, snad nejzdravější alkoholický nápoj

09.03.2017

Vinná réva je jednou z nejstarších zemědělských plodin, které se lidstvo naučilo pěstovat a kulturně využívat. Její šťavnaté plody můžeme konzumovat čerstvé, sušené nebo – což je varianta zřejmě nejoblíbenější – v podobě lahodného zkvašeného moku. Kdo by nakonec odolal sklence červeného, že?

Jak víno prospívá našemu zdraví

Červené víno je cosi jako šlechtic mezi alkoholickými nápoji. Neodmyslitelně je spjato s každou výjimečnou příležitostí, nesmí chybět na slavnostních tabulích a popíjí se na oslavu úspěchu. Znali ho naši předkové již tisíce let před naším letopočtem. Chuti červeného vína lze jen těžko nepropadnout a dlouho se tvrdilo, že jeho střídmé popíjení má na lidské zdraví samé příznivé účinky.

Nesmí se to ovšem přehánět

Šlo o velmi oblíbený argument všech zastánců vína, kteří to s jeho konzumací však často poněkud přeháněli. I takto výjimečný nápoj pak může spíše uškodit. Pravda je ve skutečnosti někde mezi – pokud najdeme správnou míru, pak se červeného vína není třeba bát. Naopak, můžeme těžit ze všech pozitiv, která nám přináší.

Kde všude může účinně pomoci?

Nejcennější látkou obsaženou v hroznech (najdeme ji ve slupkách, ale samozřejmě i v jadérkách) je pravděpodobně resveratrol, který najdeme jak v bílých, tak červených plodech. Právě tato látka je spojována se všemi léčivými efekty pravidelné konzumace vína, především s účinky na kardiovaskulární soustavu – podle výsledků více nezávislých vědeckých studií nejspíše dokáže snižovat riziko vzniku onemocnění srdce a cév.

Francie je domovem nejen červeného vína

Ve Francii, kde se červené víno pije velmi často, je výskyt těchto chorob překvapivě nízký i přesto, že francouzská kuchyně obsahuje poměrně vysoké procento tuků, které jsou jinak zdrojem vysokého cholesterolu. Díky obsahu antioxidantů dále červené víno přispívá ke zpomalení procesu stárnutí. Velmi se spekuluje i o protirakovinných účincích červeného vína – největší naděje je spojována s potlačením nádorů prsu a vaječníků. To je však stále předmětem vědeckého zkoumání. Uvidíme, co tedy přinese pro červené víno budoucnost.

 

NTRiODZ