Někomu možná příliš nechutná, mnohým zase přijde moc fádní. Přesto – dát si ji na talíř jako oblohu třeba k masitému pokrmu – je tím nejlepším, co můžeme udělat pro naše zdraví. Červená řepa je totiž vitamínová bomba, ozdravuje tělo zevnitř i navenek a má navíc opravdu bezpočet využití. Využívají se jak listy, tak i bulvy. Vlastně jen záleží na tom, co preferujete víc. Pojďme si proto říci pár slov právě o červené řepě, která v našem jídelníčku, mnohdy neprávem, docela chybí.
Ne každý si na ní může pochutnat
Červená řepa obsahuje poměrně dost cukru, neměla by se proto objevovat v jídelníčku diabetiků a kvůli obsahu kyseliny šťavelové je zapovězena i pacientům trpícím močovými kameny. V každém případě však jde o skutečný elixír mládí, a ačkoliv se to nezdá, obsahuje jen asi sedm procent přírodního cukru. Snižuje krevní tlak, posiluje nervy, díky obsahu křemíku nebo zinku pak pozitivně působí na zdraví nehtů a vlasů.
Jak si ji můžeme připravit?
Péci v alobalu nebo v páře, začerstva do salátů, kompotovaná. A to samozřejmě není vše, ze šťávy červené řepy si lze namíchat i koktejl s řadou jiných ingrediencí, stačí přidat trochu citronu nebo jogurtu, záleží na fantazii. Pokud ji chcete vařit, oloupejte ji až potom – doslova by ztratila všechen svůj náboj, přišla by o barvu i sladkou chuť.
Co všechno ještě dokáže?
Červená řepa odstraňuje z těla jedovaté látky, zejména v oblasti mozku. Znásobí činnost červených krvinek a pomáhá proti zácpě. Podporuje růst buněk, zesiluje cévní stěny, podpoří i kosti. A působí i na náladu, s kouskem řepy na talíři navíc je zkrátka svět o něco veselejší. Působí i mírně močopudně a vyplavuje škodlivé kyseliny.
Skvělá prevence proti rakovině
Věděli jste například, že červenou řepu by měli užívat pacienti prodělávající chemoterapie? Některé látky v ní obsažené totiž dokáží renovovat poškozené buňky a podpoří mimo jiné i boj se zákeřnou leukémií.
Autor: celostniporadna.cz