Brutnák

01.11.2016

 

Pod tímto názvem se ukrývá nenáročná jednoletá bylinka s jedlými listy. Brutnák zaujme na první pohled krásně modrými květy. Rostlina dorůstá do výšky přibližně jednoho metru. Je velice užitečná, včelám dává nektar a nám velmi chutné listy, které mají rozmanité využití v kuchyni a prospívají našemu zdraví.

 

Chlupatá okurka

 

Takto bývá brutnák často označován proto, že listy mají podobnou chuť jako nastrouhané okurky. Není tedy divu, že své uplatnění nachází především v salátech. Nejprve má růžové až bělavé květy, které po čase zmodrají.

Brutnák miluje slunná stanoviště, roste hojně v kypré půdě. Rostlinu můžeme pěstovat na zahradě i v truhlících na balkónech. Některá zahradnictví dokonce nabízejí vzrostlé rostliny. Brutnák slouží nejen jako zdravá bylina, ale také na okrasu. Pěstování je skutečně snadné. Bylina dobře klíčí, jakmile naklíčí, není třeba mu věnovat větší pozornost. Stačí jen hlídat pravidelnou zálivku.

 

Jak brutnák zpracovat?

Protože rostlina roste velice rychle, mladé lístky můžete sklízet již osm týdnů od výsevu. Listy jsou pokryté drobnými chloupky, které mohou někomu vadit. Rostlinu lze sušit a listy také zmrazit. K sušení je vhodná nať, kterou nasbíráte ještě před rozkvětem. Pokud budete chtít získat semena, nechte rostlinu růst po celé její vegetační období.

 

Proč je tak zdravý?

Brutnák v sobě uchovává cenné vitamíny, především pak vitamín C, třísloviny, minerální látky, organické kyseliny, sacharidy, saponiny a tanin. Olej získaný ze semen této rostliny obsahuje látky, které snižují cholesterol. Má významné protizánětlivé a diuretické účinky. Odvar se užívá při zánětech a vředových chorobách zažívacího ústrojí, dále při potížích s dýcháním, při kašli, má močopudné účinky. Zmírňuje revmatické bolesti, hojí bércové vředy.

Obklad z vinného odvaru této léčivky můžete použít při zánětlivých onemocnění ledvin, jater, kloubů či očí.

 

Použití v kuchyni

Čaj z čerstvě nasekaných listů je velice osvěžující, květy lze také kandovat a zdobit jimi moučníky či dorty. Protože chutná jako okurka, tak se přidává do salátů, koktejlů, polévek. Z brutnáku můžete připravit také vynikající pokrm na způsob špenátu. Můžete jej zkusit nasekat najemno a smíchat s jogurtem.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

YzlhY