Arganový olej

25.03.2017

 

Arganový olej patří mezi velmi oblíbené látky s pozitivními účinky na vaše zdraví. Jeho výhodou je, že se dá užít hned několika způsoby. Dělíme ho na dva druhy. Kosmetický arganový olej se používá jako přísada do přírodní kosmetiky a dokáže efektivně bojovat proti následkům stárnutí. Dá se ovšem použít i v kuchyni, kde má moc bojovat proti spoustě onemocnění a potíží.

Zázrak původem z Maroka

Arganovému oleji se často říká také marocký olej, protože právě z této severoafrické země pochází. Jen zde roste strom zvaný argánie trnitá, z jejíchž plodů je pak arganový olej extrahován. V zemi svého původu jsou účinky tohoto oleje známé už dlouhé stovky let. Protože ale může být produkován prakticky jen na jediném místě na světě, a protože je argánie dost vzácným stromem, je cena arganového oleje vysoká. Považte sami, na výrobu jednoho litru potřebujete přibližně 30 kilo plodů. To je množství, které vyprodukuje 4 až5 průměrných stromů. Navíc extrakce litru oleje nezřídka zabere až 20 hodin času.

Nálož pro vzhled vašeho těla

V kosmetickém průmyslu se používá pro vysoký obsah účinných látek, zejména vitamínu E, který má antioxidační účinky. Díky tomu při kontaktu s kůží zabraňuje stárnutí. Vitamín F má zase schopnost hydratovat pokožku a zpomalovat její stárnutí. Chráněny jsou i vaše vlasy. Arganový olej lze ale použít i pro aktivní léčbu ekzémů, akné nebo třeba popálenin. O něco zajímavější je pak jeho využití v gastronomii.

Dejte mimo jiné sbohem cholesterolu

V marocké kuchyni je arganový olej celkem častou přísadou, a to už vlastně po celá staletí. Určitě je zdravější variantou než klasické druhy olejů. Má také mnohem vyšší výživovou hodnotu, což je skutečně velké plus. Jeho hlavní předností je ale schopnost dobře regulovat hladinu špatného cholesterolu v krvi. Tím pádem dokáže zabránit i nezdravému zvyšování krevního tlaku. Nesmíme zapomenout ani na silné účinky v boji s rakovinnými buňkami, jejichž tvorbě umí tenhle olej zabránit.

 

NDA1Y