ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Vanilka
Vanilkový cukr zná asi úplně každý, ale co je to vlastně vanilka? Nepleťme si pojmy, vanilkový lusk je vlastně vzácnost – vanilková příchuť jogurtu nebo zmrzliny je umělé aroma. Byť ano, chutná to určitě přímo skvěle. Když se ale konečně seznámíte s lusky pravé vanilky, na nějaký vanilkový cukr si pak už ani nevzpomenete.
To, jak opravdu chutná vanilka, poznáte až z přírodní vanilky. Tu si nejčastěji pořídíte ve formě vanilkových lusků (technicky správně tobolek, ale až příliš se vžilo označení lusk), méně často pak v prášku. Obojí vydrží poměrně dlouho, cenovka za gram vanilky by mohla jinak poměrně dost vyděsit. Dodejme, že vanilka je z hlediska pěstování snad nejnáročnější koření – vše se totiž musí dělat ručně. A dražší už je vlastně jen šafrán. V Evropě je vanilka doma už čtyři století, byla oblíbená hlavně mezi původními indiánskými národy Ameriky.
Na vanilkovém lusku je zásadní dřeň, ale slupka stále obsahuje dostatek aroma pro pudinky nebo horká mléka. A domácí vanilkový cukr? Ten si vyrobíte přeci celkem jednoduše. Pár slupek vanilkového lusku do moučkového/krupicového cukru a nádobu hermeticky uzavřít. Po pár týdnech bude cukr přímo labužnicky vonět…
Díky vanilce se budete cítit jednoduše dobře. Má pozitivní vliv na zdraví, díky aromatickým látkám, který zklidňují tělo i mysl. Zmírňuje agresi, je osvědčeným přírodním lékem proti horečce, povzbuzuje srdeční činnost. Indiáni Ameriky ji používali jako afrodisiakum, dnes v tomto ale známe spoustu lepších povzbuzujících druhů koření. Sladká jídla, zmrzliny, čokolády, pudinky, ale například i kosmetika – odoláte snad vanilkové vůni?
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz