ZBOŽÍ V AKCI

běžná cena 1 800,00 Kč
naše cena 1 733,00 Kč
skladem
naše cena 446,00 Kč
skladem

Bylinky a jejich použití / Topinambur

 

Říká se mu také židovská brambora a jde o jeden z druhů slunečnice. O čem je řeč? Pokud si čas od času rádi pochutnáváte na netradičních druzích zeleniny, možná už máte jasno. Následující text se věnuje topinamburu, hlíznaté plodině, která v posledních letech zažívá doslova renesanci.

Poklad se ukrývá pod zemí

Podobně jako klasická slunečnice, která je běžná v našich zahrádkách a v létě je zdobí svými obřími květy, i topinambur (Helianthus tuberosus, též slunečnice hlíznatá) dorůstá úctyhodné výšky až tří metrů. Jeho květy jsou však nápadně menší, jde spíše o drobné žluté kvítky a objevují se až později na podzim. Důvodem, proč se topinambury pěstují, totiž nejsou semena ukrytá v květním lůžku, ale hlízy.

Připomíná tak trochu brambory

Podzemní část této původem mexické rostliny je nanejvýš podobná bramborám. Hlízy mají většinou červenou slupku a díky velké odolnosti (jsou odolné nejen proti škůdcům, ale také dokonce mrazuvzdorné) se obvykle sklízejí až na jaře. Jedna hlíza váží až 140 g, tedy zhruba jako běžný kelímek jogurtu.

Kde se vzal název?

Již před tisícovkami let objevili mexičtí indiáni kmene Topinambus, že hlízy planě rostoucí slunečnice jsou všestranně využitelné. Začali je užívat nejen pro vlastní obživu, ale i jako krmivo pro svá zvířata. Evropským kolonizátorů, kteří k mexickým břehům dopluli na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století, tato gastronomická kuriozita neunikla a v roce 1606 přivezli hlízy topinamburu, pojmenované na počest zmíněného indiánského kmene, do své domoviny.

Topinambur se od té doby rozšířil po celém světě, jeho největším producentem je v současné době Francie. Vzhledem k nenáročnému pěstování se mu však bude dobře dařit i na vaší zahrádce a jeho hlízami si tak můžete čas od času zpestřit svůj jídelníček.

Všestranné využití

Kdo by očekával, že topinambur lze zpracovávat podobně jako brambory, ten bude zřejmě překvapen. Jeho využití je totiž daleko širší. Jako nejvhodnější možnost zpracování dietologové doporučují popíjení syrové šťávy, která obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek ve svém původním, a tudíž nejzdravějším stavu.

Vařit, opékat a nejen to

Tepelná úprava potom nabízí celou škálu dalších možností: topinambur lze vařit, opékat jako hranolky, podusit jako přílohu nebo si jej dopřát jako samostatný pokrm třeba ve směsi s jinou zeleninou. Výborně se hodí k masu, ale nápadití kuchaři jistě dokážou vymyslet i jeho sladkou variantu. Díky méně výrazné chuti bude dobře fungovat třeba i jako ingredience do těsta na koláče nebo buchty.

 

 


skladem novinka akce


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 139,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem




 

naše cena 1 099,00 Kč

skladem


 

naše cena 199,00 Kč

skladem

MmMxZDUwN