ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Rukola
Vynikající salát, který podpoří chuť grilovaného masa. Ale také pořádná porce zeleného zdraví. Přesně tak by se dalo mluvit o rukole, která je doma hlavně ve středomořské kuchyni, nicméně postupem času prorazila i u nás. Klasická listová zelenina, jíž si lze s lehkostí vypěstovat i v domácích podmínkách. Drobné žluté květy, jen 25 kalorií na stogramovou porci, i tím se vyznačuje rukola.
Špagety s kousky šunky a rukoly, posypané parmazánem. Naprosto typická italská večeře, není co vytknout! Rukolové pesto také stojí za to ochutnat, je ideální k bramborům nebo také špagetám. A samotný salát z rukoly, která vyniká lehce peprnou chutí, se dá podávat s hlávkovým salátem, brambory a tučnou rybou. Možností jsou desítky, kulinářských specialit navíc není nikdy opravdu dost. Pojďme si však ozřejmit, v čem může ještě býti rukola užitečnou pro naše zdraví. V první řadě, někdy se možná setkáte s názvem roketa setá – čest pak máte s jednou a toutéž bylinkou.
Doslova oživuje celé tělo, v minulých staletích se jí v některých zemích přiřkly místy až zázračné účinky, působit měla jako afrodisiakum. Upřít se určitě nedá to, že rukola podporuje trávení a má mírně diuretické účinky, ceněná je i pro svůj mimořádný obsah vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny, luteinu nebo omega3 a omega6 kyselin je rozhodně také velké plus pro zdravý životní styl.
Rukola – a nejrůznější pokrmy z ní – dokáží podpořit činnost vnitřních orgánů, zejména však jater a ledvin. Dodají tělu potřebnou energii, podpoří mozek, pročistí krev a v neposlední řadě dokáží zčásti i nastartovat hubnoucí proces. Ačkoliv vypadá na první pohled jako plevel, opak je pravdou. Dá se pojídat i syrová, můžete ji restovat nebo povařit, ideální k masu, zelenině i rýži. Fantazii se rozhodně meze nekladou a vězte, že ze semínka si ji v domácích podmínkách vypěstujete skutečně hodně rychle…
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz