ZBOŽÍ V AKCI

naše cena 446,00 Kč
skladem
běžná cena 3 499,00 Kč
naše cena 2 488,00 Kč
skladem
běžná cena 1 800,00 Kč
naše cena 1 733,00 Kč
skladem

Úvod » Bylinky a jejich použití » Pepř černý

Bylinky a jejich použití / Pepř černý

 

 

Pepř černý tvoří neodmyslitelnou součást kuchyně každé dobré hospodyňky. Je to velmi oblíbené koření, které lze použít prakticky do všech slaných a některých sladkých pokrmů. Odkud se pepř vlastně vzal a proč je tak zdravý?

 

 

Odkud se vzal?

 

Toto koření pochází z Asie a patří mezi nejstarší a nejoblíbenější dochucovadla vůbec. Své silné postavení mezi kořením si drží již několik tisíc let. Do Evropy se dostal v dobách antiky. Pepř je plodem pepřovníku černého. Pepřovník má rád teplo, proto se pěstuje v topických oblastech, jako je Indie, Malajsie, Brazílie, Čína a Vietnam.

 

Sklízí se nezralé bobule, které se dále upravují. Díky tomu vzniká několik druhů pepře. Nejčastěji se setkáváme s pepřem černým. Známý je také pepř zelený, červený a bílý. Zelený vzniká po naložení nezralých plodů do různých nálevů, nebo při rychlém sušení. Bílý pepř tvoří oloupané a vysušené zralé plody. Jestliže se naloží bobulky zralé, vzniká pepř červený.

 

Klasický pepř černý vzniká tak, že se sklizené ještě nezralé ovoce nechá fermentovat a poté se vysuší. Možná vás napadne ještě Kayenský pepř, nenechte se však mýlit. Ten s pepřem ve skutečnosti nemá nic společného, jedná se o pálivou papričku.

 

Jak pepř působí na naše zdraví?

 

 

O tom, že je pepř zdravý, nemůže být pochyb. Pepř má stimulační účinky na náš organismus. Je často považován za přírodní afrodiziakum. Stimuluje krevní oběh a zvedá krevní tlak. Vyvolává pocit přívalu energie a zvyšuje citlivost na podněty. Bývá také označován jako nápoj lásky. Pepř černý se přidává do některých koktejlů, jmenujme například Bloody Mary, kterou milují zejména muži.

 

Pepř také pozitivně ovlivňuje trávení. Nejenže ovlivňuje chuť pokrmu, ale silice obsažené v tomto koření stimulují produkci slin a trávicích šťáv. Povzbuzuje chuť k jídlu a také pomáhá proti nadýmání. Skvěle se hodí k tučným jídlům, která se stanou díky pepři stravitelnějšími. Za těmito účinky stojí piperin, což je látka, která má dezinfekční a protizánětlivé účinky. Navíc pomáhá tělu lépe vstřebávat selen a vitamíny ze skupiny B.

 

Proč si jídlo pořádně opepřit?

  • Pepř zlepšuje trávení a urychluje metabolismus a tím ve výsledku zhubnete

  • Zmírňuje pocit plnosti a nadýmání

  • Stimuluje spalování tuků

  • Zlepšuje činnost srdce

  • Stimuluje nervový systém

  • Má blahodárné účinky na střevní potíže

  • Používá se jako afrodiziakum a antioxidant

  • Dodává pokrmům lepší chuť




skladem novinka akce
 

naše cena 0,73 Kč

skladem




 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 139,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem


 

naše cena 99,00 Kč

skladem




 

naše cena 1 099,00 Kč

skladem


 

naše cena 199,00 Kč

skladem

YzhkYz