ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Pampeliška kořen
Bylinkáři používají kořen pampelišky k léčbě nemocí jater, ledvin a žlučníku. V Číně byl kořen pampelišky využíván k léčbě některých druhů rakoviny po celá staletí. Pampeliška má zejména vysoký obsah draslíku a také vitamínů A a K. Najdeme ji takřka všude, jsou jí plné louky a trávníky na sídlištích, ale je vhodné sbírat ji na spíše čistých místech, vyvarovat se zejména oblastí těsně okolo chodníků a silnic. Roste celý rok, lze ji objevit i pod sněhovou pokrývkou.
Nyní jsou protirakovinné vlastnosti pampelišky předmětem zkoumání vědců v Kanadě, Číně a Japonsku. U zvířat již bylo prokázáno, že extrakt z kořene pampelišky pomáhá ničit nádorové buňky, účinek se objeví již po dvou dnech užívání. Na zdravé buňky nemá tato léčba žádný negativní vliv. Také jsou popsány případy domácí samoléčby rakoviny pomocí čaje z kořene pampelišky. Kořen z pampelišky by mohl být při léčbě rakoviny dokonce účinnější než chemoterapie.
Již medici starověké Číny a Řecka znali příznivé účinky pampelišky na naše zdraví. Považovali ji za jaterní tonikum, prostředek povzbuzující trávení a diuretikum. Pampelišky se tradičně využívají také jako prostředek k čištění krve. Působí močopudně, ovlivňuje vylučování žluče, přispívá k detoxikaci jater a významně pomáhá při alergiích. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi.
Kořen pampelišky obsahuje protizánětlivé, protirakovinné a antioxidační látky. Pampeliška se vyznačuje velmi vysokým obsahem vitamínu A, vitamínu K, hořčíku, draslíku, vápníku, železa, zinku, kyseliny listové a řady dalších stopových prvků a minerálních látek.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz