ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Moruše bílá
Klasika, co znali už naši dávní předkové. Moruše bílá je až dvacet metrů vysokým rozložitým stromem, který dává plody vizuálně podobné malinám nebo ostružinám. Jeho pravlast je v Číně, využíval se jakožto zdroj potravy pro bource morušového, spoluautora drahých a vzácných hedvábných látek – odtud také jeho pojmenování.
Jsou mimořádně sladké, ale na trhu si je většinou koupíte jen sušené – pokud tedy čirou náhodou nemáte kvetoucí morušovník někde nablízku. Obrovská porce vitamínu C, fosforu, vápníku a železa, stejně jako vlákniny a kvalitních bílkovin. Nula procent tuku, tedy naprosto ideální svačinka i pro ty, kteří se zrovna rozhodli držet dietu. Moruše bílá je také přírodním zdrojem cenného resveratrolu.
Sušené moruše jsou ideální variantou, když zrovna dojdou třeba rozinky. Mohou se také použít jako jedna ze surovin při výrobě domácího müsli. Usušené se přidávaly do těsta pro zajímavější chuť, ale vzhledem k jejich schopnosti cokoliv barvit (což bohužel poznáte někdy i na oblečení, když si nebudete zrovna dávat pozor), sloužily plody moruše i jako potravinářské barvivo.
Samotná moruše bílá začne kvést s prvním květnovým týdnem, v ohledu půdy je velmi nenáročná a během maximálně pěti let se rozroste do opravdu mohutného stromu, který začne dávat první plody. Dobře snáší období sucha i mrazů, odolává úspěšně skutečně všem nepřízním počasí. Sazenice lze vysazovat celoročně.
Moruše bílá se dá použít opravdu k mnoha různým účelům, v kuchyni se blýskne i při přípravě zmrzliny, stejně jako pečeného kuřete, kterému jen tak mimochodem dodá skutečně originální chuť. Morušová šťáva je ideálem pro ty, kteří sice na jednu stranu chtějí sladit – ale pokud možno co nejzdravěji. Z moruší se dá připravit i dobrý kompot. A mimochodem, na českém trhu není dostupná jen moruše bílá, ale také moruše černá nebo delikátní moruše trnavská – stačí si sehnat sazenici a hurá do toho…
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz