ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Klikva obecná
Sestřenice našich borůvek nebo amerických brusinek. Klikva obecná se ovšem využívá nejen v kuchyni, protože je také skvělým a po staletí uznávaným přírodním léčivem. Rozdrcené bobulky klikvy jsou skvělé na špatně se hojící rány, sloužily jako zásobárna vitamínu C nejen pro cestovatele, dokáží také efektivně bojovat se zánětem močových cest. A pozor, jsou v tom možná ještě lepší než pověstné brusinky!
Klikva obecná sice roste hlavně v Kanadě a USA, ale najít se dá i na severu Evropy. V předminulém století ještě poměrně běžně rostla v oblastech kolem Dunaje, dnes je ale u nás spíše vzácností. Drobný a stálezelený keř, který najdete na horách, ale i v rašeliništích, na sebe upozorní ohnivě rudou barvou bobulí. Bohužel, právě kvůli místům, kde se jí tradičně daří, se většinou neujme na našich zahrádkách. Pokud je opravdu chcete pěstovat, chce to mírně kyselou půdu a spíše polostín. Plody se využijí na víno, ale i sirup nebo marmeládu, oblíbené jsou nakonec na severoamerickém kontinentu i kompoty z klikvy, někdo si rád dá i džus. Může se přidat i ke svíčkové, ačkoliv chuťově je o něco kyselejší než „naše“ brusinky.
V Americe je všeobecně známo, že klikva by se měla před konzumací tepelně upravit. Syrová je totiž docela kyselá, připomíná chuť nezralých borůvek. Vedlejší účinky nejsou známé, tudíž tyto červené bobulky mohou užívat prakticky všichni, včetně těhotných a kojících žen. Současně nijak neovlivňuje působení různých léků, naopak – v případě klasických antibiotik účinek ještě o něco zesiluje. A mimochodem, zpracování v kuchyni je zkrátka a dobře podobné, jako u našich brusinek. Klikva obecná je také běžně označována jako superpotravina.
Obsah cukru je u klikvy pouhá tři procenta, zato pektinu má skoro dvaapůlkrát tolik, jako brusinka. Léčivá síla klikvy je v lidovém léčitelství známa už po staletí, bohužel ji ale stále spoustu lidí vlastně vůbec nezná…
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz