ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Jeřáb ptačí
Jeřáb ptačí patří mezi bylinky léčivky. Jde však o strom, který dorůstá do výšky až 12 metrů. Vyskytuje se po celé Evropě s výjimkou nejjižnějších oblastí. Také v ČR hojně roste prakticky po celém území naší republiky. Najdeme jej v lese, ve skalách i pasekách. Jeřáb ptačí je nenáročný, často bývá vysazován jako alejový strom podél cest či jako okrasná dřevina v parcích či zahradách.
Jeřáb ptačí lidé používali již od starověku. Z plodů se pálila kořalka a vyráběl ocet. Silná pálenka byla oblíbená zejména na Slovensku. V lidovém léčitelství má Jeřáb ptačí dodnes silné postavení.
Nejvíce se používají jeřabiny, které se sbírají na konci srpna a v průběhu září. Využít lze také květ, který je třeba sbírat v plném rozkvětu, nejlépe v dopoledních hodinách. Jeřáb ptačí kvete v květnu. Jeřabiny se nekonzumují čerstvé, neboť mohou způsobit lehčí otravu. Sušením a vařením tyto nežádoucí účinky zcela zmizí.
Plody jeřábu ptačího neboli jeřabiny jsou vhodné k posílení imunitního systému. Obsahují vitamín C, který slouží jako skvělá prevence proti různým onemocněním a zároveň napomáhá rekonvalescenci po prodělání různých virových onemocnění. Jeřáb ptačí dále obsahuje třísloviny a hořčiny, éterický olej povzbuzuje chuť.
Jeřáb ptačí dále podporuje tvorbu žluči, má močopudné účinky. Dále upravuje trávení a působí velmi pozitivně na ženské reprodukční orgány. Pomáhá normalizovat menstruační cyklus, při potížích s menopauzou a také při neplodnosti.
Z čerstvých jeřabin lze vyrobit výbornou pomazánku nebo povidla. Lze ji jíst i samotnou s chlebem. Pravidelná konzumace pomáhá posilovat imunitu a povzbuzuje produkci žaludečních šťáv. Usušené jeřabiny jsou vhodné pro přípravu čaje. Nálev z listu pomáhá při chrapotu a také posiluje hlas.
Ze sladkých jeřabin lze připravit výborné víno a likéry. Dají se kandovat nebo zpracovávat na mošt. Vyzkoušet můžete také jeřabinovou marmeládu.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz