Klubové akce

 

 

 

Exkluzivní klubové slevy, soutěže, dárky a aktuální trendy o zdraví na Váš e-mail. Registrujte se nebo se přidejte na náš Facebook.

 

 

 


Úvod » Nemoci » Gastritida

Nemoci / Gastritida

 

 

Gastritida - zánět žaludku

 

Při gastritidě dochází k zánětu sliznice žaludku. Ve XX. století se věřilo, že onemocnění způsobuje pouze stres, kouření, pití alkoholu, ostré koření a nepravidelná strava. Nicméně v roce 1981, australští lékaři B. Marshall a Robert Warren dokázali, že ve většině případů je příčinou gastritidy mikroorganismus, který byl později nazýván Helicobacter pylori. Chronická gastritida je dlouhodobé onemocnění, které se rozvíjí postupně. Je charakterizováno morfologickými změnami sliznice, což ovlivňuje sekreci kyseliny chlorovodíkové. Častěji vzniká chronická gastritida po akutním zánětu žaludku.

 

 

Důvody jejího výskytu:

 

  • Nesprávné jídlo.

  • Alkohol, kouření.

  • Dědičná predispozice.

Pro diagnostiku chronické gastritidy jsou prováděny histologické a endoskopické vyšetření. Existuje gastritida, která se vyvine kvůli refluxu. Jednoduše, velké množství žlučových kyselin poškodí sliznici žaludku. U této nemoci není sezónnost typická a v počáteční fázi jsou příznaky téměř neviditelné. Při atrofické gastritidě si pacienti stěžují na pocit těžkosti v žaludku a přeplnění po jídle. Bolest obvykle chybí. Endoskopické vyšetření je hlavní metodou diagnostiky atrofické gastritidy.

 

Symptomy gastritidy

 

Na počátku onemocnění jsou symptomy neurčité, mění se s vývojem nemoci. V závislosti na formách gastritidy se příznaky liší.

 

 

Nicméně společné pro všechny typy chorob zůstávají:

  • Bolesti v žaludku, které se vyskytují pravidelně.

  • Pálení žáhy.

  • Nevolnost.

  • Ztráta chuti k jídlu.

  • Po jídle je pocit přejídání.

Typ gastritidy pomáhá určit specifické symptomy gastritidy.

 

Několik hodin po nástupu onemocnění se objevují tyto příznaky akutní gastritidy:

  • Těžká bolest v žaludku.

  • Zvracení.

  • Nadýmání.

  • Slabost.

Se zvýšenou kyselostí se projevuje:

  • Pálení žáhy, erukce.

  • Zácpa.

  • Pocit těžkosti v žaludku po jídle.

Gastritida s nízkou kyselostí se vyznačuje:

  • Říháním.

  • Ztráta chuti k jídlu.

  • Sklon k porušení defekace.

Při refluxní gastritidě jsou příznaky velmi odlišné od ostatních typů:

  • Neustálé bolesti v žaludku.

  • Zvracení žluče.

  • Ztráta tělesné hmotnosti.

  • Konstantní pálení žáhy.

 

Známky gastritidy

 

Symptomy gastritidy jsou obvykle mírně výrazné. Po mnoho měsíců, nebo dokonce let, trápí nemoc člověka. Nejběžnějším znakem gastritidy je bolest v oblasti epigastrie (horní část břicha).

 

 

Jiné příznaky jsou:

  • "Hladové bolesti." Pokud včas nejíte, začne pálení žáhy a bolesti břicha.

  • Ráno se rozvíjí nevolnost.

  • Chuť kovu v ústech.

  • Tlaky v horní části břicha.

  • Zácpa nebo uvolněná stolice ráno (v závislosti na typu gastritidy).

  • Při nadměrné fyzické námaze začíná zvracení.

Příčiny gastritidy

 

Zánět žaludku se může objevit pod vlivem jakéhokoli faktoru a někdy i kvůli jejich kombinaci. Hlavními příčinami onemocnění jsou:

  • Používání špatné kvality jídla.

  • Nadměrné užívání léků, které poškozují žaludeční sliznici.

  • Potravinová alergie.

  • Zneužívání alkoholu, kouření.

  • Přítomnost bakterie Helicobacter pylori v žaludku.

  • Spousta kořeněných a slaných jídel.

 

Dieta s gastritidou

 

Při gastritidě hraje důležitou roli správná výživa. Toto je jeden z hlavních způsobů jeho léčby. Podráždění žaludeční sliznice s alkoholem, silnou kávou, čajem, slanými a ostrými výrobky je jedním z důvodů, proč se vyskytla. To vede k přebytku kyseliny chlorovodíkové. Dietní výživa by proto měla zahrnovat více produktů, které by měly vyrovnat její účinky. Dieta s gastritidou by měla preferovat nasycené vitamíny B, C a E, měkké potraviny, které usnadňují práci žaludku. Pacienti s nízkou kyselostí žaludeční šťávy by neměli používat mléko, protože to neutralizuje.

 

Jak jíst s gastritidou

 

Potrava musí být podávána pravidelně 5 až 6 krát denně v malých porcích. Existuje seznam produktů, které snižují projevy onemocnění u všech typů gastritidy, to jsou:

  • Měkké vařené vejce a parmetická omeleta.

  • Mléčné výrobky.

  • Zeleninové polévky.

  • Vařené hovězí maso, vařené kuře. Kotlety připravené na páře.

  • Máslo.

  • Ryby s nízkým obsahem tuku.

  • Čaj, kompot, zředěné šťávy.

  • Pšeničný chléb nebo mírně sušený chléb.

  • Vařené: mrkev, řepa, brambory.

Při gastritidě s vysokou kyselostí musíte jíst potraviny, které ji snižují:

  • Minerální voda bez plynu.

  • Vařené ryby a maso.

  • Zeleninové bramborové kaše.

  • Mléko.

  • Kashi.

  • Slabý čaj.

  • Zeleninové polévky.

Při gastritidě s nízkou kyselostí by potravina měla stimulovat tvorbu žaludeční šťávy:

  • Voda s citronem.

  • Tvarohový sýr.

  • Měkké vařené vejce.

  • Nízkotučné kakao.

  • Alkohol (červené suché víno nebo šampaňské (150 mg)).

  • Med (nejvýše 2 čajové lžičky denně).

Ovoce lze konzumovat pouze zralé a sladké. Mohou být pečené. Syrové kyselé plody, stejně jako sušené ovoce, které nejsou rozdrceny v pyré, jsou vyloučeny.

 


skladem novinka akce
 

naše cena 299,00 Kč

skladem


 

naše cena 299,00 Kč

skladem


 

naše cena 299,00 Kč

skladem


 

naše cena 299,00 Kč

skladem

ZjEzN2E4Y