ZBOŽÍ V AKCI
Úvod » Bylinky a jejich použití » Čokoláda
Čokoláda, tchocolatl Aztéků, je koření, které je získáváno ze semen kakaovníku. Tento strom roste v okolí Amazonky a Orinoka, v přírodě dorůstá výšky až 10 metrů, na plantážích se nechává růst do maximální výšky 6 metrů. Zralé plody mají žlutou nebo také červenohnědou barvu, podobají se melounu a jsou dlouhé až 25 cm. V dužině jsou uložena semena, kterým se říká kakaové boby.
Kakaovník byl pěstován v dnešním Mexiku, kde byl objeven Španěly. Mayové a Aztékové využívali kakaovník již v dobách dávno minulých. Aztékové oceňovali tchocolatl jako posilující nápoj, který sloužil také jako oběť bohům a králům. Kakaový nápoj a s cukrem vyráběná čokoláda se poté ze Španělska rozšířila do zbytku Evropy až v 17. století. Byla dlouhou dobu nápojem pouze pro bohaté vrstvy, nemohl si ji dovolit zdaleka každý. Od konce 20. století je kakaovník hojně pěstován ve střední a západní Africe, odkud dnes pochází převážná část světové produkce.
Uklidňující působení čokolády je mírné, čokoláda však velmi výrazně dodává energii. Posiluje tělo, ducha i duši. Vyznačuje se diuretickým působením. Podporuje činnost ledvin, je účinná při vysokém krevním tlaku i otocích. Čokoláda působí pozitivně při slabších průjmech. Také stimuluje sílu stahů srdečního svalu. Dodává energii a je účinná proti bolesti.
Čokoláda je posilujícím a utěšujícím prostředkem, který díky svým účinným látkám i sladké chuti pomáhá při zvládání těžkých životních situací. Napomáhá zbavení se depresivních nálad i psychické bolesti. Dokáže posílit dušit a pomůže v překonání prvních momentů v situaci, kdy například ztratíme milovanou osobu a ještě nemáme sílu postavit se zpátky na vlastní nohy a se situací se vyrovnat.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz