ZBOŽÍ V AKCI
Pokud chceme správným způsobem pečovat o naše zdraví, je omezování jednoduchých cukrů jednoznačně jedním ze zásadních pravidel. Například i pokles kazivosti zubů je spojen nejen se zlepšením zubní hygieny, ale také s omezením konzumace cukru. Cukr je však v posledních desetiletích nahrazován v potravinách umělým sladidlem s názvem aspartam. Nemůžeme však říci, že by tato varianta byla zdravější. Podle některých vědců je aspartam látka, která poškozuje zdraví a zabíjí.
K objevu aspartamu došlo v roce 1965 a jednalo se o objev náhodný při hledání léku na žaludeční vředy. Chemik James Schlatter si omylem olízl prst namočený do tekutiny a ke svému překvapení zjistil, že látka chutná velmi sladce. Tím započal výzkum aspartamu. Jedná se o látku, která je dvěstěkrát sladší než cukr.
Aspartam obsahuje 50 % aminokyseliny L-fenylalaninu. Lidé, kteří trpí onemocněním zvaným fenylketonurie, nedokáží fenylalanin metabolizovat. Nahromadění této aminokyseliny v mozku je u nich příčinou změn nálad a chování. Mozkovou činnost výrazně ovlivňuje též aminokyselina aspartát, která je v aspartamu též obsažena. Po zahřátí aspartamu nad 30 stupňů, k čemuž běžně dochází při procesu přípravy některých potravin, vzniká metanol. Jeden litr perlivého nápoje, který je oslazen aspartamem, může obsahovat až 56 mg metanolu. Konzumenti takových nápojů tak mohou denně pozřít například až 250 mg metanolu, což 32x převyšuje bezpečnou denní dávku. Konzumace metanolu vede k poškození očních nervů a může vyvolat slepotu. Nervová tkáň plodů a kojenců nedokáže metanol tolerovat.
Americký profesor neuropatologie a psychiatrie prokázal v 60. a 70. letech minulého století, že aspartam poškozuje mozek laboratorním zvířatům i dětem. Aspartam ovlivňuje spojení nervových buněk v mozku a vyvolává jejich nadměrné dráždění, což může vést dokonce až k odumření neuronů. Aspartam výrazně zasahuje do činnosti mozku a ovlivňuje chování zvířat i lidí. V 80. letech minulého století došlo v USA k nepochopitelnému zvratu v názorech na zdravotní nezávadnost aspartamu. Bylo schváleno používání aspartamu v nápojích a posléze bylo dovoleno používat aspartam ve všech druzích potravin. Studie potvrzující nepříznivé vedlejší účinky aspartamu byly ve velkých vědeckých časopisech odmítány. Mezi tyto účinky patří bolesti hlavy, závratě, změny nálady, nevolnost, zvracení, změny vidění, bolesti břicha či křeče.
Po zavedení aspartamu v nápojích se výrazně zvýšil výskyt maligních nádorů mozku. Poškození mozku vlivem konzumace aspartamu se projevovalo také ztrátou paměti a inteligence. Krátkodobou ztrátu paměti je možné vyléčit, ale dlouhodobější poškození mozku je již nevratné. Aspartam se podepsal také na rozsáhlém výskytu dětského autismu v USA. Bylo potvrzeno také to, že aspartam vyvolává obezitu a cukrovku. Aspartam způsobuje nadměrné přejídání.
V současné době se i v předních vědeckých časopisech objevují práce, které poukazují na patologické účinky aspartamu. V nedávné době bylo zjištěno, že konzumace aspartamu přispívá také ke vzniku leukémie a lymfomů. Dle bouřlivých reakcí lékařů a vědců by dnes toto sladidlo nemělo mít své místo na trhu. Někteří vědci označují zavedení aspartamu jako zločin století.
Eushops.cz
Jaurisova 515 Praha 4
140 00
info@eushops.cz