Škodlivost plastových obalů je prokázána

07.03.2017

 

Klasické PET lahve vyřešily mnoho problémů. Staly se standardem pro lehkou, snadno přenosnou lahev, které na rozdíl od skleněných pád jen tak nerozhází – a hodí se nejen na výlety do přírody. Přinesly ale i spoustu nových problémů. Nesmíme totiž zapomínat, že plasty jsou stále chemické průmyslové sloučeniny. A to už samo o sobě nevěstí nic dobrého. Používání PET a jiných plastových lahví je sice z hlediska zákonů a předpisů v pořádku, ale přesto asi uděláte lépe, když se jim vyhnete.

Zabijácká sloučenina zvaná Bisfenol-A

Plastové lahve totiž obsahují chemické látky, které se z nich přímo uvolňují do nápoje, který uchovávají. PET lahve obsahují vůbec to nejhorší, co obsahovat mohou – zrádnou sloučeninu Bisfenol A, u které je přímo prokázána spojitost se vznikem rakoviny.

Pro malé děti velmi škodlivá záležitost

Nejohroženější skupinou jsou malé děti. Ty jsou tak citlivé, že jim může ublížit už pouhý kontakt rtů s plastovou lahví. U těch se tedy raději PET lahvím vyhněte. A když už to jinak nejde, vždy dbejte na to, aby lahev nebyla opětovně naplněna a použita. Tím se totiž riziko zvyšuje.

Opatrně i u dospělých lidí

Riziko však Bisfenol A (BPA) představuje i pro dospělé. A to zejména v případě, kdy jsou nápoje nevhodně skladovány, například při příliš vysoké teplotě. Nejohroženější jsou samozřejmě těhotné ženy, u kterých může BPA přímo poškodit plod. U mužů pak způsobuje neplodnost a další problémy.

Ani bez Bisfenolu je nepoužívejte dvakrát

Na trhu najdete i plastové lahve, u kterých je deklarováno, že Bisfenol ani žádné další škodlivé látky neobsahují a neuvolňují. Ani ty raději nepoužívejte více než jednou. Mohou se v nich usazovat různé bakterie a rozvíjet infekce, které mohou vést k nehezkým onemocněním.

Plastům byste se celkově měli vyhnout úplně, tedy alespoň co se jídla týče. Ačkoliv je jejich používání v kuchyni oblíbené, plast rozhodně není ideálním materiálem pro uchovávání potravin.

 

Autor: celostniporadna.cz

 

ZTQ3Yz